neděle 31. července 2011

Počasí v ČR mě děsí / The weather in CZ is scaring me...

Asi před týdnem jsem si přidala na blog gadget na sledování počasí v Dánsku a v ČR. A trochu mě to děsí. Mám totiž pocit, že tady u nás na severu pořádně nebylo léto. A tak jsem se těšila, jak si toho vedra jak v sauně užiju v ČR. Podle toho, co ale říká gadget o počasí to nebude pravda, protože za celý ten minuulý týden bylo v Dánsku hezčí počasí, než v Praze... (dnes kupříkladu je v ČR o 10! stupňů míň než v Kodani!)
Co se děje se světem, když v ČR je větší zima a víc deště, než v Dánsku? Kam to lidstvo spěje? ... no snad se to v srpnu otočí. 

sobota 30. července 2011

Carlsberg je dobrý pivo!:) / Carlsberg is good beer!

Sice se máme učit, protože v pondělí máme zkoušku z dánštiny, ale nedalo nám to, a když už to máme zaplacený v ceně "social package" od CBS, tak jsme se šli kouknout podruhé do Carlsberg Museum. Dávají tam totiž v ceně lístku dvě mini piva zdarma (0,25l), takže jsme doufali, že je budou mít i pro nás. A tak jsme šli. A nakonec to bylo dobře, protože jsme viděli úplně jinou část pivovaru a dozvěděli se pár pikantností ze života pana Carla a  několik rad do života (a zjistili několik cenných informací o dětech, Dánech, brandingu a slonech.

pátek 29. července 2011

Letní kino po dánsku

Televize TV2 pořádá v Dánsku během léta promítání filmů venku. A tak jsme se včera rozhodli zajít podívat na film True Grit na Ofelia Beach. No a popravdě jsme tam nevydrželi až do konce. Jednak nám po cestě tam trochu sprchlo, a tak bylo mokro, jednak s sebou v Dánsku nemáme deku na piknik, a tak jsme seděli na bundě a igelitce. A jednak moje super nové čočky na vyzkoušení jsou prostě na houby, takže jsem to měla hodně rozmazaný, a to mě nebaví. No a taky byla docela zima :). Takže jak Peťa správně poznamenal, letní kino po dánsku je spíš takový podzimní kino :)
Výhoda ale byla, že kdybychom se nestěhovali tam a zpět (nebo měli peníze), tak se tam prodávaly stoličky na sezení za 75 DKK jedna a vypadaly celkem pohodlně. A když si to tak vezmete, vstupenka do kina stojí v Dánsku cca 100 DKK, takže vlastně pro každého normální Dána zaplatit si stoličku stojí stejně jako jít do normálního kina, takže ji tam klidně může nechat. Že ale zatím dánské příjmy nemáme, tak se nám ji kupovat nechtělo. 

středa 27. července 2011

iHNed.cz blog: Dánsko: od přežití k žití a dál (prolog)

24. července to byl přesně měsíc, co jsem přijela do Kodaně. V mnoha žebřících se Dánové řadí mezi nejšťastnější národ na světě. A to i přes to, že tu je často tma, ještě častěji prší, fouká, platí se vysoké daně a je tu draho. Dánsko je tedy země kontrastů. A to potvrdil i můj první měsíc v Kodani.

úterý 26. července 2011

Dánské známkování dává nový rozměr pojmu "neudělat zkoušku" / Danish grading system gives new dimension to "fail the exam"

Blíží se nám zkoušky, a tak si povíme něco o tom, jak se zkoušky v Dánsku hodnotí (abyste pak věděli, jak jsem moc šikovná, až se budu chlubit známkama). Myslela jsem si před pár lety ve Francii, že francouzský systém je divný, když známkuje od 0 do 20 (20 je nejlepší), pak dánský systém tomu nasazuje korunu. A to jsem si myslela, že Francouzi jsou prostě sví, a že to není úplně normální.

Pereme / Washing

Po měsíci v Dánsku jsme se rozhodli, že je čas vyprat. Překvapivě až do teď nám vystačilo oblečení, co jsme si sem dovezli. A asi by vystačilo až do konce pobytu (zbývá nám už jenom 10 dní), ale řekli jsme si, že to zkusíme, a taky jsme domů nechtěli přijet jen se špinavýma věcma. A jak nám to šlo se dočtete, když kliknete pod obrázkem na "další informace"

Btw: to, že mi tak dlouho vyzbylo oblečení mě trochu děsí, zvlášť když si vzpomenu, kolik toho ještě mám doma... konzum vládne světu! kde jsou ty časy, kdy jsem měla dvoje rifle, jednu sukni, čtyři trička, jeden svetr, jednu mikinu a tenisky?


pondělí 25. července 2011

Úspěšně se mi podařilo spálit rychlovarnou konvici / I succeeded in burning the electrical kettle

Zrovna včera jsme se s Peťou bavili o tom, že doufáme, že nám Nicolaj vrátí celou zálohu, co jsme mu dali na byt, že jsme nic nerozbili a že to je fajn, že budeme mít moc DKK v hotovosti. (A tak jsme to asi zakřikli, takže nic, co se stalo dál, není moje vina)
Dneska, když jsem nám vařila těstoviny (ne v té konvici! jen si v ní vždycky předehřívám vodu, ať to jde rychleji), se mi podařilo vrátit konvici zpátky zapnutou (ale ruku do ohně bych dala za to, že jsem ji z toho stojanu brala, až byla vypnutá). A kdo ví, co se stane rychlovarné konvici, když je zapnutá a není v ní vodička? No? Ano! Roztaví se!
Takže jsem roztavila rychlovarnou konvici. Hurá. No stejně byla plná vodního kamene, takže vlastně je to dobře, ne?
Googlila jsem ceny a zjistila jsem dvě věci:

  1. rychlovarná konvice se řekne elkedel
  2. v Dánsku stojí 1,7l konvice od 180 DKK
Takže tak. :(

Už mám holínky, juchůůů ... / I got my rubber boots, yey

Neuvěřitelné se stalo skutečností. Dneska jsem si konečně koupila holínky, viz. předchozí post. Koupila jsem si je v malém obchodu na Falkoner Alle (Marianne Sko). Trošku jsem se bála. Zatímco kupovat ve velkém obchodě boty, kde je dalších tisíc lidí, je vlastně v pohodě, kupovat boty v malém krámě je trochu znervózňující, jelikož v obchodě jsme byly jen já a prodavačka. Ale co se dá dělat. Boty mám, a to je hlavní.
A už jsem se v nich prošla do školy, a přináším jedno zjištění - musím si k nim koupit ponožky nad kotníčky, jinak budu mít moooc odřený kotníčky. Tak dneska odpoledne ve Fotexu snad nějaký seženu. A když ne, tak ukradnu Peťovi :)

neděle 24. července 2011

Ani Dánové nejsou dokonalí... / Even Danes are not perfect...

Jsem trochu posedlá Skandinávií, jejich systémem, barvou vlasů, počasím a tak. Takže jsem trošku zaujatá. A tak jsem do Dánska jela s představou, že Dánové (a Dánky) jsou dokonalí. A tak mě někdy překvapí, že se dokážou chovat jako normální lidi.
Protože už třetí den v kuse prší a nám se nechce bahnit si běhací boty v parku, šli jsme plavat. Podobný nápad mělo hodně lidí. Takže v bazénu narváno. Jako obvykle byl bazén rozdělenej na půlky, půlka pro plavce, půlka na skákání, půlka pro plavce rozdělená na část pro kraul a na část pro prsa. 
Kdo kdy chodil plavat ví, že když je v bazénu hodně lidí, navíc různé úrovně a zarputilosti, tak je to pěknej vopruz. Přesto jsem si nějak tak myslela, že když jsme v Dánsku, tak to tu bude tak nějak víc uspořádaný, lidi budou poslušně, přesně tak rychle, jak potřebuju já, plavat za sebou, nebudou plavat v protisměru a tak.
A tak mě dost překvapilo, že ani v Dánsku to tak není. V dráze pro kraul lidi plavou prsa, někteří z těch, co plavou kraul ho plavou uprostřed, takže se s něma pokopete. Dítě z vedlejší půlky pro neplavce a na skákání se drží za lajnu a kope nohama, takže mě málem kopl do hlavy, děti skáčou do části určené pro kraul (což je po pěti minutách naštěstí plavčík napomenul) a když už nemůžou skákat, jdou jakože plavat, ale plavat moc neumí, takže celou dráhu jenom brzdí a tak dál. No skoro jako u nás. 
Takže je to jako u nás - ohleduplnost je vlastnost jedinců, získaná výchovou, ne národů, získaná nějakým vlivem veřejnosti. 

sobota 23. července 2011

Jak jsme kupovali holinky / How we were buying rubber shoes

Protože dneska i včera pršelo, a pršet má ještě zítra a pozítří, tak jsem se konečně rozhodla, že si opravdu koupím holínky, a dokonce, že do nich investuju i 500 DKK. Přemluvila jsem Peťu (uplatila ho kusem mé ciabatty, viz předchozí post) a po obědě jsme šli do Frederiksberg Centret koupit holínky.

Mňamky ciabatta... / Tasty ciabatta

V Dánsku se jí sendviče, a tak jsme si dali taky. Cena se odhaduje těžko, protože je potřeba hodně ingrediencí, ale v malém množství. Tak snad jen odhad: 14 DKK za dva lidi, porce taková, že je to jako oběd :)

Dánové, nejšťastnější národ na světě / Danes, the happiest people in the world

V několik žebříčcích se Dánsko umístilo na prvních nebo alespoň předních místech v hodnocení toho, jak šťastní si lidé připadají. Ve studii Gallup World Poll lidé ze 155 zemí světa odpovídali na otázku, jak jsou spokojení se svým životem a jak se cítili včera. A tak se zjistilo, že Dánové jsou nejšťastnější na světě

pátek 22. července 2011

Vytvoř si OPEN logo / Create your own OPEN logo :)


Chce si vytvořit vaše vlastní "cOPENhagen" logo? Můžete tady:  www.opencopenhagen.com

Tak to vypadá, že mám práci

V Dánsku se dá přežít jakž takž zalevno, ale žít u užívat si se tady levně moc nedá. A tak nám bylo od začátku jasný, že si musíme najít práci. Jenže jak už to tak bývá, sehnat si práci, když neumíte místní jazyk, není až tak jednoduchý. Takže dnešní vývoj událostí mě až překvapil :)
Měla jsem ráno v 10:00 pohovor (hrozný vstávání) ve firmě, která prodává ramena na monitory, obrazovky, projektory, klávesnice atd. Potřebují někoho, kdo jim pomůže obvolat anglický a francouzský firmy, představí jim produkt a pokud budou mít zájem, tak jim ho pojede ukázat!

Citace z pohovoru: "Víte, u nás se mluví v kanclu skoro jenom anglicky, všechna dokumentace je v angličtině, tak proč bysme brali nějakýho Dána, kterej si najde práci všude, když můžeme vzít zahraničního studenta, že."

středa 20. července 2011

Fotky: CPH procházka / Photos: CPH walk

Vzhledem k tomu, že jízdenky jsou drahé, a že večer mezi šestou a půl osmou je teď v Kodani nejhezčí světlo, tak jsme se rozhodla, že z Danish Design Centra půjdu pěšky. A tady je pár fotek, co z toho vzniklo (klik pro celé album na obrázek).

Innovation Thinking for Business - rapid prototyping (co jsme dělali v hodině)

Myslím, že to, co do nás tady hustí, už mě jen tak neopustí a že ve chvíli, kdy budu mít pracovat na nějakém projektu, který bude vyžadovat inovativní myšlení (takže vlastně cokoliv), tak si vzpomenu na to, co by se dalo udělat, aby se myslelo inovativně. 

 

Museum: Danish Design Center

Věděli jste, že Dánové byli v roce 2008 na špičce žebříčku v produkci odpadu v Evropě? Vyprodukovali na osobu 802 kg za rok, zatímco v Evropě byl průměr 522 kg. A v ČR jsme vyprodukovali 306 kg na osobu, to je nejmíň v celé EU... i o tom je jedna ze současných výstav Danish Design Center.

Hledání bytu podruhé...a naposled na příštích pět měsíců / Flat hunting, take two

A je to. Dneska jsme podepsali smlouvu na byt! Juhuuuuu....



Fotky: Amager Strand (aktualizované)

Amager Stran (Amager pláž) je taková středomořská pláž v Kodani. Akorát moře to moře je tu studenější.

Plants vs. Zombies, good memories


úterý 19. července 2011

Koupit si holínky, nekoupit si holínky, a když, tak jaký? / To buy or not to buy rubber boots

Od té doby, co tady pršelo (takže asi tak od třetího dne pobytu) mám velké dilema. Koupit nebo nekoupit si holínky? A když, tak jaké?

Roman v Kamerune: Dotyk pravej africkej byrokracie

Romanův blog o tom, jaké je to být na rok v Kamerunu... doporučuju... číst :) A doporučení roku v Kameruně se pak budete muset rozhodnout sami :)

Roman v Kamerune: Dotyk pravej africkej byrokracie: "Najprv úvod do toho, prečo potrebujem behať po úradoch. O kamerunské vízum som žiadal poštou na ambasáde v Berlíne, ktorá má na starosti cel..."

Jak to vypadá na CBS (Solbjerg Plads) / How does it look like at CBS?

Něco mezi Rajskou budovou na VŠE a rozumným investováním do vzhledu budovy školy...



Vepř s hranolkama, cibulí a sýrem / Pig with chips, onion and cheese

Přemýšlela jsem do teď, co chytrého dneska napsat. A ono už je zítra. Takže přidávám jen dnešní recept na vepříka s hranolkama za 25 DKK pro dva.

neděle 17. července 2011

Bramboráky za pár dánských kaček / Potato pancakes for few danish bucks

Že jsme si minulou neděli tak hodovali na vepřovém a hranolkách, dneska jsme se rozhodli pro vajíčkovo-bramborovou neděli. A tak jsme podruhé smažili bramboráky (ano ano, podruhé, jenže poprvé nestály úplně za zmínku, chybělo jim víc česneku, víc soli a víc času na pánvičce). A tentokrát se nám, nutno přiznat, dost povedly.

sobota 16. července 2011

Hledání bytu poprvé... / Flat hunting, take one

Hledání bytu v Kodani je prý docela namáhavé. Zatím se tento předpoklad potvrzuje. Co je ale horší, že bez bytu, na který máte smlouvu, se nikam v Dánsku nehnete, protože nedostanete CPR kartičku a tím pádem nemůžete mít účet v bance, tím pádem nemůžete mít práci, tím pádem nemůžete mít paušál na mobil, tím pádem nemůžete mít nic. Takže hledáme a dneska jsme byli na prvních dvou prohlídkách. V Amageru a v Osterbro (viz. mapa dole). Nejprve něco málo k tomu, jak na tom jsme teď my. Pod mapou potom několik praktických rad.

čtvrtek 14. července 2011

Adamova jablka / Adams aebler (Adams Apples)

Je to tak trochu jiný film, ale pokud chcete poznat Dány, tak stojí za to....

Dneska pro nás ISUP social programme organizátoři připravili promítání typického dánského filmu, který je ověnčen několika cenami a vystihuje typický dánský humor. Slíbili (a dodali) nám k tomu zadarmo kolu a popkorn, tak jsme teda šli. A až na to, že ***** v řadě za náma na nás kolu skoro vylil, tak jsme určitě nelitovali!
Film je lehce absurdní (ale jen lehce), ze začátku vypadá, jako pěkná blbost, ale když se necháte vtáhnout do děje, přijmete tu lehkou absurditu i styl humoru, co režisér servíruje, tak se vám to prostě nemůže nelíbit. Ochutnávka v traileru. Zbytek si stáhněte ;)

středa 13. července 2011

K čemu Dánové používají vlajky? / How Danes are using Danish flag

Když jsme se poprvé šli projít po Frederiksberg Have, překvapilo nás, že snad kolem každé deky, snad každá skupina piknikářů měla zapíchané dánské vlaječky. První teorie byla, že je státní svátek. Nebyl. Druhá teorie byla, že státní svátek byl nedávno, tak že jim vlaječky zbyly. Ale proč by je používali? Že by tím označovali dětem, kam až můžou jít samy, aby se neztratily?
Jenže pak jsme viděli stejné vlaječky u nás na dvoře. A tady přece není potřeba dětem ukazovat, kam až můžou, můžou všude, nehrozí tu, že by je unesl neznámý cizinec. 
Takže jsem se konečně dneska zeptala Dánek, co se mnou chodí do třídy. A dánské vlajky se v Dánsku používají jako ozdoba oslav, místo girland, řetězů atd., a to hlavně při oslavách narozenin nebo třeba ukončení školy. Na přání k narozeninám třeba napíšete "Všechno nejlepší k narozeninám" a nakreslíte tři dánské vlajky.
Záhada vyřešena. 

úterý 12. července 2011

Rozšiřujeme portfolio sportovních aktivit (plavání) / Enriching portfolio of sport activities (swimming)

Konečně jsme se dneska odhodlali k tomu, abychom šli prozkoumat místní bazén. 
První věc, která nás trochu odrazovala, byla cena. 36 DKK za jeden vstup, 360 DKK za 12 vstupů. Pravda, vstup je na 120 minut, ale kdo by vydržel plavat ve vnitřním bazénu 90 minut (když počítáme pěkných 30 minut na sprchu a na převlečení). Takže sice za dlouhou dobu, ale cena nám připadala docela přemrštěná. Nakonec ale zvítězilo to, že jsme si kromě posilování nohou u běhání chtěli posílit i záda a ruce, tak jsme šli.
Bazén je to celkem normální, jako třeba AXA v Praze. Teda, pokud jste dospělí. Nebo chcete jenom plavat. Pro děti a hravé tam byl tobogán, malé brouzdaliště a malý bazének, ve velkém bazénu navíc přivázaná velká nafukovací velryba, na kterou skákaly děti a k tomu pár skákacích můstků. Asi to bude tím, že jsme zatím v Dánsku nenarazili na moc venkovních koupališť. Přece jen tu asi není moc počasí na to, aby takový business model fungoval.
Takže jsme si koupili 12 vstupů za 360 DKK (dalo se platit jenom dankortem nebo cash, což mi trochu zahýbalo s cashflow), paní u pokladny byla tak hodná, že nás upozornila, že na skříňky potřebujeme 20 DKK minci, tak ať ji neplatíme drobnejma, protože nebudeme mít jak zavřít skříňku. 
Bazén jako takovej je víceméně normální, jen mě třeba hodně děsila hloubka pod skákacíma můstkama, takže jsem se pod vodou ani ze začátku nemohla dívat dolů :D, Věc, co mě trochu mrzela, že ani Dánové nejsou schopní dodržovat to, že když je u lajny napsáno "crawl", tak se tam prostě plave kraul. A když už prsa, tak aspoň rychle. Jinak normální bazén 25 m (asi).
No a tím se dostáváme k tomu, proč se vyplatí být v dánském bazénu (nebo aspoň v tom, kde jsme byli mi, zřízeném Frederiksberg Kommune) celé dvě hodiny. V ceně lístku do bazénu je totiž i vstup do sauny. Takže kromě toho, že si za 99 Kč pěkně zaplavete, tak si můžete taky pohovět v sauně. A to hádám přijde dost vhod až tu budou dlouhé studené zimní noci... tak se na to skoro těším.
Zajímavé taky je, že v takové sauně se dobře seznamuje (ne, ne tak, jak to teď všichni pochopili, sauny jsou totiž oddělené ženské a chlapské), ale prostě s lidma. Takže mě tam hned vyzpovídala jedna paní, jestli tu jsem na dovolené, proč chci do Dánska a jak se mi dneska plavalo... A kdybych uměla dánsky, tak jsem se tam mohla přidat ke dvěma dalším diskuzím.. no ale to teda až příště, no....

neděle 10. července 2011

Fotky: Frederiksberg Have a kachničky a husičky

Dneska jsme místo běhání šli jenom na procházku... a nakrmit ptáky. Takže dalších pár fotek z Frederiksberg Have..

Potkali jsme malý krásný kachničky... 

Peťa jim drobil chleba, co tu nechala slečna, která v pokoji bydlela před náma...

A zámecké husy na něj proto koukaly obdivně...


Konečně jsme se najedli pořádně

I když se dá v Dánsku jíst levně, už jsem psala, že ceny masa a další "luxusních" jídel nejsou až tak příznivé. A tak nám chvíli trvalo, než jsme se dostali k tomu, že jsme si začali kupovat maso. Po 16 dnech v Dánsku jsme si ale dneska udělali pořádnou mňamku :)
  • Hranolky - 750 g - 9 DKK
  • Dvě vajíčka - 3 DKK
  • Dvě kotlety - 15 DKK
  • --> 27 DKK pro dva
Pro ilustraci, Carlsberga jsme koupili 24 plechovek za 89 DKK, tedy cca 3,5 DKK za trojku Carlsberga. A to se vyplatí! :)


I když nutno přiznat, že proti evergreenu těstoviny se slaninou je toto jídlo 2x dražší i v Dánsku... ale má dvě výhody:
  1. nejsou to těstoviny
  2. je v tom opravdový flák masa :)

Blog konečně anglicky / Blog available in English

Konečně jsem přišla na to, jak to jednoduše udělat, aby si blog mohli přečíst i to, co mluví jenom anglicky! Používám Google Translator, takže překlad zní často dost divně, ale co už!

So, I finally figured out hot to make the blog also in English, the translation is poor as I am using Google Translator and it is not so great, but for main understanding of what is happening here, I hope it will be enough :)
Annie, Mya and others, I hope you will use it!
You can find the button on the top of right side bar.

Nakupování v Dánsku v neděli

Dneska ráno jsme zjistili, že jediná příloha, kterou doma máme, jsou těstoviny. Protože jsme těstovin už měli dost a protože je neděle, tak jsme si řekli, že si zasloužíme něco lepšího. Jako třeba hranolky. A tak jsme se vydali do Fotexu, protože podle zkušeností z předchozích víkendů má Fotex otevřeno do 17:00 v neděli. 
Jenže! Frederiksberg Centret, ve kterém je náš Fotex, bylo zavřené. Protože otevřené v neděli má jen první víkend v měsíci a pak výjimečně.
Takže ve Fotexu jsme moc nepochodili. A tak jsme se vydali do Netto, protože to má v neděli až do sedmi. Jenže ouha! V neděli sice ano, ale jen první a poslední (nebo třetí?) neděli v měsíci, takže v Netto jsme si taky hranolky nepořídili.
Kousek od Netto jsou ještě další obchody. Kvickly mělo také zavřeno, ale hodně lidí kolem nás chodilo s taškama plnýma nákupu jídla, takže jsme pořád doufali, až jsme došli do obchodu, který se jmenuje Fakta. A to byl takový malý ráj na zemi, představte si, ceny mnohdy ještě nižší než v Netto! Hranolky za 9 DKK, ciabatta na rozpečení za 4 DKK a 200 g sušených rajčat za 11 DKK!!! Tak jsme nakoupili a spokojeně šli domů. A žili šťastně až do smrti :D

čtvrtek 7. července 2011

Běh č. 2: 5,7 km za 37 min :)

Po celkem sprintoidní dvouhodinovce dánštiny a nepříliš vydařeném výletu na International Office CBS (kde nám neřekli nic nového a přínosného) jsme se rozhodli, že místo Danish Folk Dancing půjdeme běhat. A protože moje kraťasy na běhání jsou nevyhovující, skočili jsme do místního Intersportu kouknout, co by mi tam mohli nabídnout. Měli kalhoty Adidas pod kolena ve slevě 50 %, tj za 150 DKK (a navíc s růžovýma proužkama!) a tak jsem si je koupila a šla je hned vyzkoušet. No běhá se v nich krásně, takže i v parném dánském počasí to dnes bylo "už" 5,7 km za 37 min (obvyklé dva okruhy ve Frederiksberg Have + běh po cestě tam). Na konci jsem se dokonce zmohla na rychlé tempo :)

Tak jen tak dál, Verunko :D

úterý 5. července 2011

Začínáme sportovat

Protože už válení bylo dost, rozhodli jsme se pomalu ale jistě začít sportovat. Dneska padla volba na běh. Podle těch, co už běhají celý jaro, je to sice asi ostuda ostud, ale já jsem na sebe celkem pyšná :). 4,2 km (2 kolečka, co vidíte na mapě) za 32 minut... Peťa samozřejmě za tu dobu zvládl trochu víc, ale neběhal tak pěkně strukturovaně, takže těžko říct kolik a těžko to zanést na mapu.


V Frederiksberg Have se běhá pěkně. A běhá tam spoustu lidí. Štěrkovaná cesta neničí kolena, stromy vrhají vlahý stín, travnaté plochy vybízí k protažení a posilování. Jediná věc nás zarazila - Dánové tam nemají pítka na vodu. Tak, jak třeba do Jardin de Luxembourg v Paříží můžete zkrátka přijít běhat jen tak a když máte žízeň, tak se napijete z pítka, tak to tady bohužel není. Takže příště si s sebou budu asi muset vzít vodičku. Ještě uvidím, možná se jen hodně napiju před tím a potom :)


PS: ano, naučila jsem se vkládat mapy s trasama, tak předpokládám, že v několika dalších příspvěvcích ještě určitě budou :) Pak se naučím vkládat něco dalšího!

neděle 3. července 2011

Včera v Dánsku pršelo

Tak včerejší déšť musel být skutečně neobvyklý. Bohužel. A tím nám překazil dnešní plány a do budoucnosti nás stál asi tak 200 DKK za dopravu. Dneska jsme se totiž chtěli jet podívat na Versailles Dánska, hrad Frederiksborg Slot. Takže jsme vstali, nasnídali se, svačinu si udělali, vodu do zálohované flašky natočili a vyrazili z domu asi v 10:10. 
Na stanici Norreport jsme čekali asi 50 minut, poslouchali hlášení v dánštině (jen a pouze!), četli si vývěsky v dánštině (jen a pouze!, ale některé si dokonce i dokázali zhruba přeložit) i oznámení na monitorech. A vlak nejel a nejel. Ale nejen že nejel náš vlak, ale ani žádný jiný vlak. A tak jsme si začali překládat kromě jedné tabule i obrazovky pořádně a zjistili, že zřejmě kvůli dešťům S-vlaky zkrátka nejezdí a některé normální vlaky byly zrušeny. Pak jsme se dozvěděli, že možná by vlaky mohly začít jezdit kolem třetí. 
Jenže na to se nám nechtělo čekat. Takže jsme se nakonec rozhodli, že se místo toho, abychom jeli na Frederiksborg slot se prostě jenom projdeme po městě. Trochu nás to mrzelo, a o to víc, že zrovna dneska byla poslední první neděle v měsíci, kdy jsou S-vlaky zadarmo. Přitom cesta tam a zpět k tomu hradu nás vyjde na 90 DKK za jednoho. Takže to je pro nás dvojté neštěstí. A poučení, že není všechno zlato, co se třpytí.
Jinak ale bylo ve městě hezky, slunko svítilo tak, že jsme se opět trochu připálili, sloni všude na ulicích a turistů móóóc a móóóc... což už bylo méně příjemné. Trasa zanesena na mapě (je to nicméně jen 6,2 km): 


Fotky z vycházky najdete tady:



Po cestě nás nejvíc zaujalo :)

1) PES



3) Rikša uprostředk Nyhavnu


4) Novej obchod s legem!!!!


5) Stříkací voda a kanál


6) FAVORIT!!! Na Felicie a starý oktávky jsme si tu už zvykli, ale FAVORIT??? 


sobota 2. července 2011

Dneska v Dánsku pršelo

Stejně jako v České republice, když je víkend, i v Dánsku prší. To je všude stejný. Ani v happy landu Dánsku to není jinak. Škoda. 

Copenhagen Jazz Festival
Naše víkendové plány byly trochu narušeny. Dneska jsme totiž chtěli strávit večer na open air jazzovém koncertu v rámci Copenhagen Jazz Festival. Ale protože už bouřilo před tím, než jsme měli vyjít z domu, tak jsme nikam nešli. Naštěstí jsou koncerty celý den, takže jsme se na jeden šli podívat už v poledne, tak nás to moc nemrzelo. A koncerty budou ještě nějakou chvíli, tak snad ještě nějaký uvidíme.
Zajímavých na festivalu je několik věcí, pro Čechy samozřejmě především to, že všechna představení v jeho rámci jsou zadarmo. Jenže to, že "there is no such thing as a free lunch" bylo opět potvrzeno, když si chcete ke koncertu koupit pivo, bude vás to stát 50 DKK za čtverku, sendvič přijde na 60 DKK. 

Frederiksberg Have bleší trh
Po cestě jsme se navíc zašli podívat i na bleší trh u Frederiksberg Have. A přemýšleli jsme, co vede Dány k tomu prodávat věci na blešáku. A tuplem, co je vede k tomu je na blešáku nakupovat. Pravda, nebyl to nějak extra velký trh, ale přece jen - kdy jste naposledy viděli blešák v ČR, nebo konkrétně v Praze? Takže náš závěr je, že Dánové jsou prostě šetrní - neradi věci vyhazujou a když si můžou koupit opotřebovaný, tak si raději koupí opotřebovaný věci než nový. Ale je to jenom hypotéza, kterou budeme dále testovat :)





Když v Dánsku prší...
No a zbytek dne pršelo. A pořádně. Nejprve jsme si mysleli, že je to takový normální dánský deštík, ale paní z našeho baráku nás přesvědčila o opaku. Asi kolem osmé slyšíme mocné klepání na dveře, což nás vyděsilo, protože Nicolaj není doma (byl na té lodi a prej nachytali spoustu ryb, tak se tu jen otočil, osprchoval se a teď si je asi někde rožní). Nakonec jsme se ale rozhodli otevřít. No a za dveřma paní s holčičkou v gumácích (mimochodem, v gumácích nebo kozačkách dneska chodila čtvrtina Dánů). A samozřejmě spustila dánsky. Naše dvě lekce bohužel na její tempo nestačily, takže jsme ji požádali, jestli by mohla anglicky. A ona že je ve sklepě voda. V hlavě nám blesklo "no a co?" ... ale to, že neodcházela, nám tak nějak trklo, že to asi má nějaký hlubší význam, že nám to říká. Tak se ptáme, jestli můžem nějak pomoct, a ona, překvapivě, že jo. 
Tak jsme s ní po cestě trochu konverzovali, hlavně jsme se ptali na ten déšť a jestli v Dánsku takto často prší. A ona říkala,že ne, že si nepamatuje, že by tak pršelo od doby, co byla malá. Takže tak. Zažili jsme tu něco, co se opakuje jednou za dvacet let :)
Ve sklepě bylo odhadem tak 5 cm vody. Naštěstí je ten sklep udělanej tak, že z něho stačilo tu vodu jenom vymetat, popř. vyhazovat lopatama.Takže jsme strávili asi 30 minut vyhazováním vody ze sklepa. Docela dobrá večerní rozcvička, Peťa to bral dobře, jen mně se ještě třepou ruce tak,že nemůžu málem ani psát :) Asi bych měla začít posilovat.

Víc fotek z dnešní procházky: