čtvrtek 30. června 2011

Týden v Dánsku: je v Dánsku draho nebo levno?

Tak už jsme v Dánsku týden... resp. skoro týden, týden to bude zítra v 6:30. Takže trocha shrnování je asi na místě.
100 % z těch, co hlasovalo, hlasovalo pro to, že je v Dánsku draho. A jak to teda je? No je tu dráž než u nás, překvapivě... ale draho? Záleží na stylu života, který chcete vést.
*note: na Peťovým prohlížeči hlasování říká, že "jen" 94 % hlasovalo pro to, že v Dánsku je draho. Můj říká 100 %... takže pokud vám to ukazuje jiný číslo, problém je na Blogger straně :)

Jídlo
Minulý týden jsme utratili za jídlo cca 20 DKK denně za jednu osobu, k tomu asi 10 DKK denně za extra jídlo (pivo na večer, pizza ve škole, kafe ve škole atd.) Celkem tedy cca. 67 Kč. K tomu nějakých 33 Kč za extra věci. Takže celkem 100 Kč za jídlo za den za člověka. To je 3x míň, než jsme čekali, když jsme sem jeli. A upřímně je to míň, než jsem utratila za jídlo v ČR.
Je ale pravda, že zatím se nejednalo o kulinářské zážitky. Především jsme se zatím neodvážili si koupit maso a udělat si něco s masem. To nám asi jídlo trochu prodraží. Zároveň pokud začneme chodit víc do školy, pracovat, tak se zřejmě sem tam budeme muset uchýlit k sendviči ve školní jídelně za 35 DKK.

Kosmetika
Extra moc tady nestojí ani kosmetika. Nevzala jsem si s sebou tělové mléko, takže jsem ho kupovala tu. A L'Oréal, 200g mě stálo 20 DKK, tedy celkem 67 Kč. To je podle mě dobrá cena. 

Ubytování
Tím se ale dostáváme k méně příjemným věcem. Hooodně drahý je tu ubytování, za jeden pokoj 12 m2 platíme 4000 DKK za měsíc (jsme tu dva). A celkem je potřeba počítat s tím, že 2500 DKK v Kodani je limit za jeden pokoj a jednoho člověka, a to ještě se štěstím.

Knížky
Další pálka jsou knížky. Za učebnice dánštiny jsme zaplatili 600 DKK. Povinná četba k jednomu kursu se pohybuje někde mezi 200 a 500 DKK. Takže to není úplně ekonomické. Jenže je potřeba nezapomenout, že takový normální dánský vysokoškolák dostává od státu měsíčně 5500 DKK jen tak. Takže z toho se vysoké náklady na knížky dají tak nějak pokrýt. 

Doprava
No a potom doprava - 10 jízd 140 DKK ve dvou pásmech. Měsíční dvou pásmová stojí 320 DKK. Nemají studentský ceny, ale opět mají onen příspěvek od státu. Jenže všichni tu jezdí stejně (nebo možná spíš právě proto) na kole - kolo přitom stojí ojeté kolem 1000 DKK, nové od 3000 DKK. 

Příjmy
Asi by to tu teď chtělo napsat, jaký mají Dánové příjem a tedy jak moc se jim tu dobře žije. Jenže, vzhledem k sociálnímu státu je docela těžké zjistit, jaké mají příspěvky, kdo platí jaký daně atd. No a to já nevím. Zatím. Takže jediné, co sem můžu napsat, že průměrná mzda je v Dánsku cca 22 000 DKK měsíčně, zdanění je cca 50 %, takže vlastně čistý příjem je cca 11 000 DKK. Jenže jako každá průměrná mzda má tento koncept svoje mouchy. Takže to, jak dobře se tu Dánům žije, jak dobře se tu žije průměrným rodinám atd., to zatím těžko říct. Snad jen jedna poznámka, Dánové tuhle mzdu mají za 37 hodin práce týdně.

Žádné komentáře:

Okomentovat