úterý 26. července 2011

Pereme / Washing

Po měsíci v Dánsku jsme se rozhodli, že je čas vyprat. Překvapivě až do teď nám vystačilo oblečení, co jsme si sem dovezli. A asi by vystačilo až do konce pobytu (zbývá nám už jenom 10 dní), ale řekli jsme si, že to zkusíme, a taky jsme domů nechtěli přijet jen se špinavýma věcma. A jak nám to šlo se dočtete, když kliknete pod obrázkem na "další informace"

Btw: to, že mi tak dlouho vyzbylo oblečení mě trochu děsí, zvlášť když si vzpomenu, kolik toho ještě mám doma... konzum vládne světu! kde jsou ty časy, kdy jsem měla dvoje rifle, jednu sukni, čtyři trička, jeden svetr, jednu mikinu a tenisky?



Ne všichni Dánové mají pračku doma, a tak to fungujou veřejný prádelny. Buď jsou úplně veřejný, takže tam může kdokoliv kdykoliv nebo jsou poloveřejný, určený jen pro obyvatele určitýho bloku domů. Ti pak k prádelně mají klíče a zamlouvají si ji v nějakým interním systému a platí přednabitou čipovou kartou.
A tak nám Nicolaj zamluvil praní na dnešek 10-12:00. To bylo trošku náročnější, jelikož jsme šli spát hodně pozdě, ale vstali jsme! :) A šli jsme prát. 
První zádrhel byl, že nám nešla zavřít pračka, báli jsme se, abychom něco nepokazili. Tak jsme zavolali Nicolaje. On dveře vzal a vší silou s něma prásknul, že se pračka málem rozletěla, a bylo zavřeno. Pochopili jsme, že to je systém nejen na pračky, ale taky na sušičku. A tak jsme mohli pokračovat. 
Výhoda interních prádelen je, kromě toho, že jsou blíž a na dvoře, že jsou taky levnější. Zatímco praní ve veřejné prádelně stojí 30 DKK za jednu pračku a jeden cyklus, praní u nás na dvorku stojí 15,5 DKK. Asi by stálo za to zanalyzovat, jak moc se to vyplatí si pračku kupovat a za kolik praní se splatí.
Pračky mají dvě, takže je výhoda, že se dá prát tmavý a světlý zaráz, takže to teoreticky zabere míň času. A mají k tomu dokonce sušičku. Jak jinak by taky v zemi deště, sněhu a mraků ale sušili, že? Sušení stojí za 10 minut 3 DKK. Sušili jsme napoprvé na 10 min na střední teplotu a nevysušilo se, tak teď sušíme na 20 min na nejteplejší a uvidíme.

Abyste se dozvěděli, jak to dopadlo, klikněte na komentáře :) A pokud máte nějakou zábavnou historku z praní, dejte mi vědět v komentářích :)

3 komentáře:

  1. takže jsme zjistili, že ani za 20 minut nejteplejšího sušení sušička pořádně oblečení nevysušila... no naštěstí až budeme prát příště, budeme mít svoji vlastní pračku, balkón a prostor v bytě, kde ty věci sušit.

    OdpovědětVymazat
  2. Z pohľadu človeka, ktorý musí prať v rukách a bez tečúcej vody, mi nezostáva nič iné než si povzdychnúť nad rozmaznanými (Západo)Európanmi, ktorý riešia tak banálne problémy, ako nedokonale vysušené veci a pod :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ha, tak to je drsny. Doufam, ze se dockame prispevku na tvem blogu o tom, jak peres! :)

    OdpovědětVymazat