sobota 30. července 2011

Carlsberg je dobrý pivo!:) / Carlsberg is good beer!

Sice se máme učit, protože v pondělí máme zkoušku z dánštiny, ale nedalo nám to, a když už to máme zaplacený v ceně "social package" od CBS, tak jsme se šli kouknout podruhé do Carlsberg Museum. Dávají tam totiž v ceně lístku dvě mini piva zdarma (0,25l), takže jsme doufali, že je budou mít i pro nás. A tak jsme šli. A nakonec to bylo dobře, protože jsme viděli úplně jinou část pivovaru a dozvěděli se pár pikantností ze života pana Carla a  několik rad do života (a zjistili několik cenných informací o dětech, Dánech, brandingu a slonech.

Lekce 1: děti jsou nevděčné, nespoléhejte na ně
Vždycky jsem si myslela, že když si zakládáte podnik a chcete, aby se jmenoval jako člověk, tak ho pojmenujete po sobě. Ne tak pan J. C. Jacobsen (ne, C není jako Carl), který ho pojmenoval po svém synovi, Carlovi. A proč to neuděláte (a proč se to nevyplatilo ani starýmu Jacobsenovi)? Protože dítě může být nevychovaný spratek, co vás nebude ctít, a udělá si s firmou, co bude chtít sám. A to se taky u Jacobsenů stalo. Carl chtěl točit jedno pivo, J.C. chtěl točit jiný pivo, a tak J.C. syna vyplatil, a ať si udělá svůj pivovar. A tím se synek dostal do problému, protože Carlsberg jeden už byl. A jak měl teď svůj pivovar pojmenovat on? Tak ho pojmenoval Ny Carlsberg (nový Carlsberg) a postavil ho cca. 100 m od otcova Carlsbergu. J.C. si tak svůj Carlsberg musel pojmenovat Gamle Carlsberg (starý Carlsberg). Takže trochu zmatek. A když J.C. zemřel, tak přešel Gamle Carlsberg stejně pod Carla. No a po skoro 150 letech se i tatík Jacobsen dočkal svého pivovaru, a tak když chcete nějakou speciální značku vyráběnou Carlsbergem, tak chtějte J.C.Jacobsen.

Lekce 2: Tuborg nebo Carlsberg?
Když přijdete do hospody v Dánsku a budete chtít učinit tu ohromnou investici do piva, můžete se dostat do patové situace. Carlsberg nebo Tuborg? Který z těchto pivovarů je tradičnější, abych mohl říct, že jsem pil pravé dánské pivo (a na konci sloves chybí záměrně, tato lekce je cílena na muže)? Odpověď je: je to jedno! Carlsberg a Tuborg, všecko jedna firma. Už od roku 1970. 

Lekce 3: Chcete zdravé děti? Pořiďte jim slona
Asi to byl Carl, kdo měl čtyři děti. Jenže ty děti se nedožily snad ani 10 let a umřely. A tak si Carl pořídil další čtyři děti. A tentokrát neponechal nic náhodě! Postavil každému z nich jednoho velkého slona. Aby měly sílu. A tak děti přežily. 

Lekce č. 4: Když vám Hitler zkazí branding
Od začátku vzniku pivovaru používal Carl svastiku pro štěstí. Je všude: na slonech, na vchodu, všude. A o pár let později přišel Hitler, svastiku si vzal pro sebe a měli po brandingu. Ne všichni totiž dokážou pochopit rozdíl 100 let a to, že carlsberská svastika nemá s Hitlerem nic společného. Jenže dostaňte to dolů z těch slonů, aniž byste je zničili.

Lekce č. 5: Skromní Dánové
Dánové jsou skromní. Neradi se vytahují, chlubí. To je na nic sympatické. A tak si pro Carlsberg zvolili slogan: Probably the best beer in the worl. (ASI to nejlepší pivo na světě). Oni si myslí, že je nejlepší, ale na plnou pusu to neřeknou. Takže "probably" (=asi).
note: ono to původně vzniklo pro anglický trh, ale stejně to podle mě dobře vystihuje Dány. A taky už mají nový slogan, ale to tomuhle sloganu neubírá na jeho ilustrativnosti. 

No a na závěr:
Pokud chcete oslavit Jacobsenovy narozeniny (200 let), tak 3. září 2011 bude u Carlsbergu velká párty.

Žádné komentáře:

Okomentovat