sobota 2. července 2011

Dneska v Dánsku pršelo

Stejně jako v České republice, když je víkend, i v Dánsku prší. To je všude stejný. Ani v happy landu Dánsku to není jinak. Škoda. 

Copenhagen Jazz Festival
Naše víkendové plány byly trochu narušeny. Dneska jsme totiž chtěli strávit večer na open air jazzovém koncertu v rámci Copenhagen Jazz Festival. Ale protože už bouřilo před tím, než jsme měli vyjít z domu, tak jsme nikam nešli. Naštěstí jsou koncerty celý den, takže jsme se na jeden šli podívat už v poledne, tak nás to moc nemrzelo. A koncerty budou ještě nějakou chvíli, tak snad ještě nějaký uvidíme.
Zajímavých na festivalu je několik věcí, pro Čechy samozřejmě především to, že všechna představení v jeho rámci jsou zadarmo. Jenže to, že "there is no such thing as a free lunch" bylo opět potvrzeno, když si chcete ke koncertu koupit pivo, bude vás to stát 50 DKK za čtverku, sendvič přijde na 60 DKK. 

Frederiksberg Have bleší trh
Po cestě jsme se navíc zašli podívat i na bleší trh u Frederiksberg Have. A přemýšleli jsme, co vede Dány k tomu prodávat věci na blešáku. A tuplem, co je vede k tomu je na blešáku nakupovat. Pravda, nebyl to nějak extra velký trh, ale přece jen - kdy jste naposledy viděli blešák v ČR, nebo konkrétně v Praze? Takže náš závěr je, že Dánové jsou prostě šetrní - neradi věci vyhazujou a když si můžou koupit opotřebovaný, tak si raději koupí opotřebovaný věci než nový. Ale je to jenom hypotéza, kterou budeme dále testovat :)





Když v Dánsku prší...
No a zbytek dne pršelo. A pořádně. Nejprve jsme si mysleli, že je to takový normální dánský deštík, ale paní z našeho baráku nás přesvědčila o opaku. Asi kolem osmé slyšíme mocné klepání na dveře, což nás vyděsilo, protože Nicolaj není doma (byl na té lodi a prej nachytali spoustu ryb, tak se tu jen otočil, osprchoval se a teď si je asi někde rožní). Nakonec jsme se ale rozhodli otevřít. No a za dveřma paní s holčičkou v gumácích (mimochodem, v gumácích nebo kozačkách dneska chodila čtvrtina Dánů). A samozřejmě spustila dánsky. Naše dvě lekce bohužel na její tempo nestačily, takže jsme ji požádali, jestli by mohla anglicky. A ona že je ve sklepě voda. V hlavě nám blesklo "no a co?" ... ale to, že neodcházela, nám tak nějak trklo, že to asi má nějaký hlubší význam, že nám to říká. Tak se ptáme, jestli můžem nějak pomoct, a ona, překvapivě, že jo. 
Tak jsme s ní po cestě trochu konverzovali, hlavně jsme se ptali na ten déšť a jestli v Dánsku takto často prší. A ona říkala,že ne, že si nepamatuje, že by tak pršelo od doby, co byla malá. Takže tak. Zažili jsme tu něco, co se opakuje jednou za dvacet let :)
Ve sklepě bylo odhadem tak 5 cm vody. Naštěstí je ten sklep udělanej tak, že z něho stačilo tu vodu jenom vymetat, popř. vyhazovat lopatama.Takže jsme strávili asi 30 minut vyhazováním vody ze sklepa. Docela dobrá večerní rozcvička, Peťa to bral dobře, jen mně se ještě třepou ruce tak,že nemůžu málem ani psát :) Asi bych měla začít posilovat.

Víc fotek z dnešní procházky:


Žádné komentáře:

Okomentovat