sobota 16. července 2011

Hledání bytu poprvé... / Flat hunting, take one

Hledání bytu v Kodani je prý docela namáhavé. Zatím se tento předpoklad potvrzuje. Co je ale horší, že bez bytu, na který máte smlouvu, se nikam v Dánsku nehnete, protože nedostanete CPR kartičku a tím pádem nemůžete mít účet v bance, tím pádem nemůžete mít práci, tím pádem nemůžete mít paušál na mobil, tím pádem nemůžete mít nic. Takže hledáme a dneska jsme byli na prvních dvou prohlídkách. V Amageru a v Osterbro (viz. mapa dole). Nejprve něco málo k tomu, jak na tom jsme teď my. Pod mapou potom několik praktických rad.

První prohlídku v Amageru jsme domluvili přes http://www.boligportal.dk/ . Zaplatili jsme si přístup na dva měsíci a psali a psali emaily. Většina inzerátů totiž neuvádí telefonní číslo. Z 30 odeslaných zpráv máme prozatím jednu prohlídku za sebou a jednu domluvenou. Takže skóre nic moc. Navíc na téhle jedné prohlídce nás bylo cca. 15 zájemců. Majitel nás nechal všechny zapsat do notýsku a bude se ozývat. Hádám, že prvně Dánům, pak ostatním. Vzhledem k tomu, že se nám navíc podařilo přijít cca o 5 minut později, tak to vypadá, že tam nám asi pšenka nepokvete. 
Tu další prohlídku máme až 26/7, takže trochu na poslední chvíli. V té době už bychom rádi měli jisto... 

Druhou prohlídku jsme měli sjednanou díky internímu CBS portálu e-campus.dk. Vypadá to, že kromě nás tam dneska byli ještě dva nebo tří další zájemci. Slečna řekla, že se poradí s tatínkem a zavolá. Tak uvidíme. Slečna se nám navíc svěřila (je to Dánka, podotýkám), že hledala vlastní být loni v létě 4 měsíce, a že nemohla najít žádný pořádný podnájem, tak se s rodičema odmluvila a raději koupili ten byt, co tam teď bydlí... myslím, že to pěkně ilustruje situaci s pronajímáním bytů v CPH.

V pondělí bychom snad měli mít další prohlídku, tentokrát díky portálu vKodani.cz. Takže uvidíme.

Jsme taky zaregistrovaní na www.kollegierneskontor.dk, stránce s ubytováním pro mladé a studenty. Zaregistrujete se, vyplníte dotazník, zařadí vás do čekacího listu a čekáte a čekáte. My se hloupě zaregistrovali až cca před pěti dny. Nejlepší místo, kam jsme se dostali, bylo 336 (jenže to u typu pokoje, kterej je jen jeden), jinak jsme na místě 600-900. Ale! za ty čtyři dny jsme se u toho jednoho bytu posunuli z místa 336 na 290.. takže to není taková hrůza. Ale naděje, že bychom dostali nabídku do začátku září tam taky příliš valná není. 

All in all, flat hunting v Kodani je fakt docela náročný. 

Zobrazit místo 16/7/2011 na větší mapě


A teď těch několik rad. Pokud máte jiné/lepší/další zkušenosti, pište je do komentáře, určitě uvítám jak já, tak všichni, co ubytování v Kodani hledají.

  1. nejnižší cena, se kterou lze počítat, je 2500 DKK za měsíc za osobu. A to je skutečně to nejnižší za pokoj o velikosti 10m2. Mnohem rozumnější je do rozpočtu počítat s 3000 DKK na osobu, ideálně ale 3500 DKK. Nefunguje tu moc sdílení pokojů a i když najdete někoho, s kým pokoj sdílet chcete, tak každý si vezme raději někoho, kdo chce celý pokoj pro sebe, než dva lidi do jednoho pokoje (kvůli sdílení koupelny a kuchyně). To stejné platí pro byty. Do jednopokojového bytu, kterej by vás vyšel třeba na 4 - 5000 DKK, se na vás budou dívat hodně divně, když se budete chtít stěhovat dva. Pár ještě pochopí, ale dva kamarády/kamarádky moc ne. Takže pro dva je potřeba hledat dvoupokojový byt. 
  2. záloha, kterou po vás budou chtít, bude nejspíš někde ve výši dvou až třínásobku nájmu u bytu, ve výši jednoho až dvou nájmů u pokoje. Takže pro byt za cca 6000 DKK pro dva je potřeba si připravit v hotovosti minimálně 18 000 DKK (záloha + první nájem) .. ano, je to 60 000 Kč za dvoupokojový byt.
  3. hned, jak víte, že jedete do Kodaně (a pokud jste studenti), zařaďte se do pořadníku zde: www.kollegierneskontor.dk. A když říkám hned, myslím tím hned. 
  4. nezapomeňte se zaregistrovat na koleje, odříct je můžete vždycky.
  5. pokud chcete sehnat ubytování z ČR, tak jediná šance je dle mého názoru přes známé nebo přes CBS portál nebo vKodani.cz, popř. přes zaměstnavatele, popř. za vyšší cenu než cca 3000-3500 DKK za osobu. Na CBS portálu ale podle mě seženete něco maximálně na půl roku, od studentů, kteří odjíždí na semestr na exchange. Berte všechno. Prostě se holt budete muset přestěhovat. Možnost je taky hledat krátkodobé nabídky na http://www.boligportal.dk/. Nájmy jsou tu tak vysoké, že se Dánům vyplatí pronajmout jejich byt třeba na měsíc, co jedou na dovolenou. Tím získáte prostor hledat přímo v Kodani.
  6. pokud už jste v Kodani, tak se zaregistrujte na http://www.boligportal.dk/. Investujte do toho těch cca 330 DKK. Piště všem, co je jen trochu blízko k tomu, co chcete. Nemá cenu to zkoušet z ČR... je tolik zájemců, co můžou podepsat smlouvu hned na prohlídce, že není důvod, aby to dávali někomu, kdo nemůže hned zaplatit zálohu, koho neviděli.
  7. prý se vyplatí psát emaily v dánštině, dostanete se na víc prohlídek. My zatím píšeme mejly pořád anglicky, připadá nám to trochu jako podvod s tou dánštinou. Ale možná jsme jen moc úzkoprsí. Uvidíme, jestli nám nic nevyjde z toho, co máme teď rozjednaný, tak asi začneme.

Žádné komentáře:

Okomentovat