středa 20. července 2011

Museum: Danish Design Center

Věděli jste, že Dánové byli v roce 2008 na špičce žebříčku v produkci odpadu v Evropě? Vyprodukovali na osobu 802 kg za rok, zatímco v Evropě byl průměr 522 kg. A v ČR jsme vyprodukovali 306 kg na osobu, to je nejmíň v celé EU... i o tom je jedna ze současných výstav Danish Design Center.



Jak se mi tam líbilo: moc :)
Zrovna tam byla výstava o design thinking, což je koncept, který je stěžejní pro v podstatě všechno, co děláme v kurzu inovativního myšlení. Až mě to překvapilo, kolik toho tam říkalo v podstatě to stejné. Takže bych řekla, že strávením tak dvou hodinek v muzeu můžete získat celkem dobrý přehled o tom, co je to inovativní myšlení. Tahle výstava je tam až do 19. února 2012, takže máte docela hodně času se tam zajít podívat a přesvědčit se.
Do asi půlky listopadu je tam taky výstava o tom, co by se dalo dělat s odpadem, zřejmě pro to, že jsou v jeho produkci Dánové přeborníci.
Součástí této výstavy je i následující video, které mluví o tom, jak se zrychluje tok věcí od výrobce, ke spotřebiteli a do popelnice díky vnímané a technické zastaralosti věcí, která přichází čím dál rychleji, a jak by se tento tok měl změnit na koloběh s nulovým součtem (tedy, využívat to harampádí k výrobě nových věcích), což může vyřešit problém nadměrné produkce odpadu a zároveň stále uspokojovat potřeby konzumní společnosti, firem i vlád. Má to sice 20 minut, ale podle mě to skutečně stojí za to vidět!

No a kromě toho je tam samozřejmě lehce předražená kavárna (ale prej dobrá) a obchod s různýma design blbůstkam. Dají se tam koupit pěkný úchyty na kabely, chladící nožičky na notebook, fakt cool knížka, která obsahuje asi milión obrázků, vleze se do kapsy a měla by posloužit tam, kde se zkrátka nedomluvíte řečí, prostě vyberte obrázek a ukážete, co chcete, mají tam taky křesadlo na oheň, knížky, misky a super lahve, jenž všechno zaručeně designové, takže ne v moji cenové kategorii. Ale kdybyste mi někdy chtěli udělat radost, určitě tam vyberete dobře ;)


Web: http://en.ddc.dk/ (v angličtině)
Cena: 55 DKK, studenti 30 DKK
Otevírací doba:
  • červenec, srpen: Po - Pá: 10 - 18:00, víkendy: 11 - 17:00, středa: 10 - 21:00
  • zbytek roku: Po - Pá: 10 - 17:00, víkendy: 11 - 16:00, středa: 10 - 21:00
Mapa:
Zobrazit místo Dansk Design Center na větší mapě

Žádné komentáře:

Okomentovat