neděle 4. prosince 2011

Sjeallandem za 14 kroner, poznáváme místní hrady

Každou první nedělí v měsící jsou vlaky po Sjeallandu a doprava po Kodani za 14 DKK na osobu na celý den. A to ať jedete, kolik zón chcete. A tak toho využíváme  k tomu, abychom se podívali po okolí. Ono je to všechno kousek, do hodiny cesty od Kodaně. Takže na nedělní odpoledne jako dělané.

V říjnu jsme se byli podívant na Frederiksborg slot v Hillerødu. Škoda byla, že byl opar, a tak ty nejkrásnější scenérie přes vodu nevypadají nic moc, resp. dost mysticky.


 Dneska, v prosinci, jsme zajeli do Helsingøru, podívat se na hrad (Kronborg), kde se odehrává Hamlet. Na to, že je už zima, tak je tu pořád relativně teplo. Jen s tím sněhem by to mohlo být možná ještě trochu kouzelnější :)
V celým areálu hradu to ale smrdělo jako v maďarských lázních :) To bylo nic moc. Jo, a místní děla byly odlitý v České republice!




sobota 5. listopadu 2011

Julebryg přijel, Vánoce jsou tady!

První pátek v listopadu naděluje dárky Tuborg! Do hospod a do obchodů se úderem 20:59 dostává vánoční edice piva Tuborg, Julebryg. To pivo je sladší a trochu silnější, než normální Tuborg. A mně chutná mnohem víc. 

V baru začnou hrát Rolničky, rolničky a All I want for Christmas is you a pivo začíná téct proudem! A člověk se cítí jako na vánočním večírku. 
Tuborg náklaďák objíždí bary v Kodani (a asi i v jiných městech) a rozdává vánoční pivo zadarmo... Samozřejmě, holky mají většinou přednost ;). My jsme si s Peťou urvali každý jedno pivo zadarmo. 
O téhle noci se říká, že se Kodaň opije nejvíc za celý rok :).

pondělí 31. října 2011

Jak jsem byla citovaná v zadání zkoušky v poznámce pod čarou

Minulé úterý, 15:00 - pátek, 15:00 jsem absolvovala 72 hodin dlouhou zkoušku. Bylo to 72 hodin doma před počítačem, s redbullem, lentilkama a pizzou. 
V úterý v 15:00 se na intranetu školy objevilo zadání zkoušky. Tři stránky dlouhá případová studie doprovázená 16 otázkami spojenými s tím, co jsem se učili posledních šest týdnů. Například:

Jaké předpoklady ohledně trendů ve vznikající tvořivé společnosti s více otevřeným inovačním procesem byste řekli, že podporují projekt "Kuchyň v jednom tlačítku"?
Popište projekt "Kuchyň v jednom tlačítku" v terminologii "zkušenostní ekonomie" a co to znamená především pro vztahy se zákazníky.
Jak by na základně článků od Florida a Goodnight a případové studie o Linuxu mohl Asseli pracovat se zákazníky na tomto projektu?

Vtipný bylo, že projekt "Kuchyň v jednom tlačítku" (One-button kitchen) byl návrh skupiny, ve které jsem byla i já. A tak jsme v zadaní zkoušky byly v poznámce pod čarou zmíněni jako autoři myšlenky. No není to super, být odcitován ve zkoušce na magisterském oboru vysoké školy? :)
Jinak samozřejmě, během zkoušky bylo potřeba využít citace z článků a knížek, které dohromady čítaly 1800 stran čtiva. To bylo potřeba mít načteno a řádně označeno dopředu, protože během 72 hodin člověk těžko přečte 1800 stran a ještě z nich udělá 15. stránkový kompilát odpovědí.
A tak je to dobrý srovnání. Na VŠE se člověk v nejlepším případě učil 72 hodin na zkoušku, a to muselo být už něco. No a tady se ta zkouška 72 hodin psala sama o sobě :). 

pondělí 10. října 2011

Byrokracie v Dánsku se pohnula

Ač se tomu nedá věřit, residence certificate, který v Dánsku potřebujou všichni, co chtějí CPR kartičku, nám dneska přišel.
Neuvěřitelné.
  • Žádali jsme 31. 8. 2011.
  • Podle dánských zákonů může vydání trvat maximálně tři týdny.
  • Pán na přepážce nám oznámil, že by to ale mohlo trvat až týdny čtyři, protože v tomhle období žádají všichni studenti.
  • A tak uplynulo pět a půl týdne, a certifikát máme doma.
No není to paráda? Hlavně že založení podniku tu prý jde udělat jenom vyplněním dvou formulářů online a je to. Ale jako EU občan čekáte na něco, co byste vlastně ani neměli potřebovat, skoro dvakrát tak dlouho, než zaručujou dánský zákony. To je na černý puntík!

Jinak jsme si to ale vyřídili na tomhle úřadě: 

Na adrese: 
Statsforvaltningen Hovedstaden, Borups Alle 177, 2400 København NV
Čekali jsme tam asi hodinku, než na nás přišla řada, potřebovali jsme s sebou pas, potvrzení o přijetí ke studiu a jednu pasovou fotku, papíry se dají vyplnit na místě, nebo stáhnout tady. Je dobrý k tomu mít adresu v Dánsku, kam vám to pošlou, v nejhorším to ale můžou poslat i do školy.

pátek 7. října 2011

Studovat na CBS? Pak tohle musíte vědět

Protože jsem v posledních dvou týdnech dostala už dva emaily, kde se mě různí lidé ptali na informace, ohledně studia v Dánsku, tak jsem se rozhodla o tom raději napsat post, abych mohla pri příště odkazovat na můj blog :)

Proč jste se rozhodli pro CBS?
Já jsem se rozhodla z několika důvodů:
  1. sociální stát je mi bližší než to, co se děje v ČR, fascinuje mě, že to tu funguje, a tak jsem to chtěla vidět na vlastní oči a pokud to funguje tak, jak to vypadá, tak tu zůstat.
  2. Ve Skandinávii Češi neplatí školné
  3. CBS byla v roce 2010 23. nejlepší business školou v Evropě podle Financial Times a 22. v master in management, i když podle žebříčku 2011 se propadla na 38. místo na světě, podle EduUniversal Ranking je dokonce třetí nejlepší světovou business školou, hned za Harvardem a Londýnem. Takže je v TOP10 co se týče poměru cena/výkon (plat 3 roky po ukončení studia/náklady na studium) podle Financial Times.
  4. Mají tady zajímavý obory zaměřený na leadership, entrepreneurship a inovaci. Seznam na stránkách CBS.
Co máte za obor?
Já mám Master in Social Sciences in Organizational Innovation and Entrepreneurship, Peťa má Master of Science in Strategy, Organization and Leadership. 

Jak jste se tam dostali?
Na CBS po nám chtěli jenom transkript známek a certifikát z angličtiny. Dělali jsme IELTS, kterej se v Praze dá dělat každej měsíc a prý je nejlehčí.
Co se týká transkriptu známek, ten chce CBS pro to, že na magisterský programy se dostanou lidi, kteří už mají absolvovanou určitou strukturu předmětů. Skupiny předmětů jsou vždycky na webovkách jednotlivých programů.
Pokud jim člověk pošle transkript známek během října, tak mu dokonce udělají ohodnocení, aby přesně věděl, co mu chybí a co ne. Někdy se to totiž blbě odhaduje.
Pokud člověku něco chybí, dá se to buď nahradit ještě na domácí univerzitě volitelnýma předmětama, nebo na summer school, kterou pořádá CBS. Není potřeba mít teda všechny předměty dokončený v době podávání přihlášek, ale mít nějakej důkaz, že je člověk odstuduje do 1.9. (začátku školy).

Jak hodnotíte CBS ve srovnání s VŠE?
Jako nebe a dudy :D. Základní rozdíl je v tom, že zatímco na VŠE většinou vyučující přednáší to, co se člověk má naučit a odcitovat na zkoušce, tady tomu tak moc není. Během předmětu se probírá to, na základě čeho by měl potom člověk být schopnej odpovědět otázky během zkoušky. (např. moje zkouška teď bude vypadat tak, že v úterý dostanu zadání a mám 72 hodin na to odpovědět na otázky a v pátek to musím odevzdat). Jenže to, co se vyžaduje u zkoušky, jsou spíš vlastní názory, který jsou podložený argumentama z načtené literatury. Ta se čte na každou hodinu, cca 20-60 stránek a ve velké většině se pak na hodině diskutuje na základě literatury. Zajímavý je, že na hodiny se nemusí chodit bez jakýchkoliv následků (kromě toho, že člověk přijde o to, co se na hodině děje), neexistujou cvičení o dvaceti lidech, ale obvykle je to hodina pro celej program, ale každopádně to nejsou přednášky, ale spíš diskuse - vyučující jsou schopní to udělat zábavný a interaktivní i pro 60 lidí.
Člověk si taky nemůže vybrat, kdy bude chodit na nějaký předměty, ale je to pevně daný. To stejný se zkouškama. První dva semestry jsou povinný předměty, třetí semestr má člověk možnost buď stáže, zahraničního studia nebo volitelnejch předmětů a čtvrtej semestr se píše diplomka.
Semestr je rozdělenej týdenní pauzou na dvě půlky - prvních šest týdnů jsou cca 2x týdně dva předměty, týden pauza a dalších šest týdnů další dva předměty. Člověk se tak víc soustředí na míň různých věcí a tak má víc prostor se nad tím zamýšlet do hloubky. Předměty jsou pak docela propojený, takže třeba já mám tento semestr vždycky zkoušku ze dvou předmětů dohromady.
Jinak mám taky pocit, že je tu víc možností zapojení se do různých organizací, klubů nebo chození na různý zajímavý přednášky, škola hodně podporuje entrepreneurship, má vlastní inkubátor a podporuje hodně soutěží. 

Jaký je život v Kodani oproti Praze a na kolik tak přijde?
Život v Kodani je fajn :) Trochu víc tu prší a fouká, ale dá se to (zatím). Náklady jsou cca 3000 DKK za bydlení a cca 1000 DKK za jídlo za měsíc (když si člověk doma vaří), takže náklady za měsíc jsou tak 15000 Kč na měsíc. Pak je potřeba počítat s cca 1000 DKK na semestr na učebnice a jiný materiály do školy a taky s tím, že se člověk moc nerozšoupne, co se týče chození na pivo a tak. Ale výhoda je, že je ve škole spousta akcí, kde se člověk nají a napije zadarmo - jednou měsíčně networking bar a pak různý přednášky od firem atd. Tak to je skoro jako by šel do hospody :).
Jinak, Kodaň je o hodně menší než Praha, takže je to tu všechno kousek.

sobota 1. října 2011

Zavedli nám daň na nasycené tuky

Ode dneška v Dánsku platí daň na nasycené tuky - 16 DKK za 1 kilo nasycených tuků. Dánové se proto prý předzásobovali máslem, mlíkem a olejem, až z toho podle iHNed.cz byly vyprázdněné regály. Zrovna včera jsem ale kupovala máslo, a žádného vybíleného regálu jsem si nevšimla. Těch pár kroner normální Dány nezabije, nehledě na to, že máslo a mlíko moc nevydrží, tak proč to kupovat dopředu.
Vtipný je, že dánský parlament argumentoval tím, že národ potřebuje zhubnout. Přitom v Dánsku je prý 10 % obézních, zatímco v ČR je jich 23 % ... takže možná bychom takovou "zdravou" daň potřebovali aji u nás v ČR. 

zdroj: Copenhagen Post

Na druhou stranu asi není potřeba zmiňovat, že tahle daň prý Dánům přinese něco kolem 1,5-2 miliardy DKK do státního rozpočtu, takže nejde jenom o zdraví občanů, ale i státní kasy. Krásný je, že se na tom nicméně shodli politici napříč politickým spektrem, takže nejde o něco, co by HTS rušila, hned jak se jí podaří sestavit vládu. A to je na té dánské politice krásný - kompromis.

Pro víc info v češtině, článek na iHNed.cz.
Pro víc info v angličtině, článek na CPHpost.dk.

pátek 30. září 2011

První týden v práci

Takže zatím je to pěkná pozice jako v call centru - volám na francouzský firmy a chci po nich povolení o tom jim zaslat informace o našich produktech. No a po týdnu jim mám zavolat a zeptat se jich, co si o našem produktu myslí. Narozdíl od call centra ale nemám moc přesně danej scénář a firem je poněkud míň. Takže menší stres.
Čekala jsem, že budu mít čas se trochu aklimatizovat na anglickejch firmách, ale hned první den se šlo na francouzský. Takže po dvou letech, kdy jsem francouzštinu ani neviděla, to byla docela sranda. Konečně mám ale zase důvod a motivaci procvičovat si francouzštinu, a že to bylo potřeba.
Na druhou stranu je fajn, že zatím to vypadá, že budu pracovat tak 10 hodin týdně, takže mi zbude dost času ještě na jiný aktivity :) A to je fajn, protože na CBS se toho dá dělat spousta a bylo by škoda o to přijít.
No a navíc, ta firma (Innovative Europe) je dceřiná společnost americké firmy, která vyrábí a prodává ramena k LCD monitorům a to nejnovější vyhrálo nějakou design cenu (http://www.evolcdarm.com/) - takže předpokládám, že stáž v mateřské firmě v Americe by mohla být uznána za kredity ve třetím semestru, nebo aspoň sloužit jako podklad pro diplomku :) A to by byla dobrá záminka jet se podívat do USA :)

Kancelář
  • mám vlastní stůl, jehož výška se dá nastavit pomocí dálkovýho ovládání
  • mám k tomu dost pohodlnou židli
  • pracujeme s Mac počítačema, a upřímně, pro všechny, kteří váhají - nevidím rozdíl mezi Mac a PC... dá se na tom brouzdat po internetu, číst emaily a psát dokumenty...a na obojím funguje iTunes ;) ...takže Mac nebo PC? Je to jedno!
Jídlo
Máme v budově kantýnu, kde jsou obědy na účet zaměstnavatele. Takže to je fajn, no ne? :) Dá se tam totiž díky tomu dost levně (zadarmo) a dost dobře najíst... od sendvičů, přes saláty až po brambory s masem :) Huráááá :)

čtvrtek 29. září 2011

AIESEC conference po dánsku

Protože nám to aiesekaření trochu chybělo, tak jsem předminulý pátek zašla na AIESEC office tady na CBS a ptala se jich, s čím bysme jim mohli pomoct. No a světe div se, něco se našlo :) Takže jsme jeli jako OC na dánskou lokální konferencí pro nováčky (jmenuje se SEEDIUS).

Cesta na konferenci
Na konferenci jel každej samostnaně, my jako OC jsme tam měli být v pátek v 20:30. Takže jsme si našli spoj, koupili lístek a jeli jsme. Konfera se konala v prostorách střední školy, kterou jsme ne úplně v pohodě, ale našli. Jenže pak nastala horší část - dostat se dovnitř, do školy, která byla zavřená a zakódovaná.
  • Nejdřív jsme se ptali odcházejících učitelek, jestli tam potkaly nějaký vysokoškoláky chystající konferenci. Nepotkaly.
  • Pak jsme ve svým telefonu našla email od Caspera (president AIESEC CBS), tak jsme mu volali. Jenže na druhé straně to zvedl někdo, kdo neuměl ani slovo anglicky, a tak se jenom ptal: Kan du tale dansk? (mluvíte dánsky?) a po mjí odpovědi Jeg kan tale ikke dansk! (nemluvím dánsky) to prostě položil.
  • Další nadějí byla Hanča - tak voláme Hanče do ČR, aby nám na stránkách AIESEC CBS našla kontakty na EB. Jenže na stránkách byly jenom kontakty na office, kde to nikdo nebral. (překvapení!)
  • No a tak naše poslední záchrana byla to, že se můj telefon synchronizuje s Facebookem, a tak bysme mohli mít číslo na Caspera v mým mobilu. A taky že měli. Jenže telefon tůtal jako když volané číslo neexistuje.
  • Takže jsme se pomalu vydali na cestu zpátky na nádraží a že pojedeme zpátky do Kodaně. Když v tom jsme potkali holku, která vypadala, jako že by mohla jít na AIESEC konferenci. A tak jsme šli s ní zpátky ke škole, a to už tam dole stál Casper a další a otevřeli nám a pustili nás dovnitř. 

Naše role
První co jsme udělali (kromě toho, že se dozvěděli a zase zapomněli jak se všichni jmenujou), tak jsme si s něma dali pěkně pizzu upečenou v troubě. Mňam. No a pak nastal ultra-rychlý premeeting. Tam jsme zjistili, že jsme vlastně nepřijeli pomáhat OC, ale že jsme jediný OC (spolu s jednou holkou, která nám už ráno druhej den lezla na nervy a další holkou, která byla v boardu pobočky AIESEC v Rumunsku). A kromě toho, že role OC není jenom chystat svačiny a uklízet po párty, ale taky chystat obědy a večeře a snídaně. Takže se nám poměrně rychle vytratila vidina klidného víkendu.
Celej premeeting byl tak trošku zvláštní, když to srovnám s českýma konferencema. Chápu, že vzhledem k tomu, že AIESEC není ani pro board všechno, tak je to těžký, ale nad některýma věcma jsme my a Rumunka (Bianca) jen nevěřícně kroutili hlavama, jak jim to může fungovat. Ale funguje, takže vlastně fajn. 

Spaní
Protože se celá konference konala ve škole, spalo se ve třídách na spacících. Není to sice vrchol luxusu, ale nikdo si nestěžoval a on je stejně večer člověk na konfeře tak unavenej, že je to jedno, kde lehne. Aby se tam ale všichni vyspali, museli jsme odnosit asi milión stolů. Zajímavý bylo, že spousta lidí si místo spacáku přivezla peřiny a místo karimatky si přivezli monstrózní nafukovací matrace. Holt jiná doba. No a taky jeli autem, tak se jim to líp nese. 



Jídlo
Jídla bylo na konfeře spoustu. Chystali jsme svačiny a furt bylo co jíst, takže si to všichni pochvalovali. Chystali jsme jako OC taky obědy a večeře, ale měli jsme docela štěstí, protože oběd v dánském podání je sendvič, takže jsme jenom krájeli a krájeli jak blázni rajčata a okruky a salát do sendvičů. Ale lepší, než vařit, že. No a sobotní večeři domluvili externí catering, takže jsme to jenom nachystali, aby si každej mohl vzít, co chtěl, a pak to uklidili. Všichni delegáti přitom seděli jako jedna velká rodina u dvou dlouhatánských stolů, tak to bylo pěkný. 



Nordic Circle
Ve Skandinávii mají tzv. Nordic Circle. A tím začínali párty. Jde o to, že všichni stojí v kruhu, koluje flaška a každej může říct, co má na srdci. Tak to bylo takový pěkný, jak všichni nováčci říkali, jak se jim v AIESEC líbí, a jak jsou všichni usměvaví a ochotní a tak. A vtipná byla jedna holka, která chválila nás, jako OC, a řekla: "Je to úžasný, jak dva lidi, co si to umí dobře zorganizovat, to všechno stíhají"... vtipný to bylo pro to, že jsme tam organizovali oficiálně čtyři, jenže ta jedna holka byla úplně mimo (ta, co nám lezla na nervy), ale Bianca, ta nám docela dost pomáhala... 



Boat Race (ne, bohužel, žádný topálky!)
No a to nejstěžejnější, boat race. Na konferenci o asi 80 lidehch bylo 8 týmů, v každým týmu maximálně čtyři lidi. Pilo se sice ze 4dcl kelímků, ale pilo se jednou rukou a ze stolu, takže to byl pěknej opruz. V kelímcích byly necelý dvě deci piva a nejrychlejší tým vypil jeden kelímek v průměru za cca 6 sekund. Jenže problém je, že ono se to tou jednou rukou nějak extrémně rychle pít nedá, protože to hned teče na zem, když to člověk moc nakloní. A finále se samozřejmě pilo jenom jedno pivo, ne tam a zpátky. Takže to bylo teda DOST hrozný. S náma v týmu byly ještě týmlídři, takže jsme se dostali do semifinále, kde nás nějakej tým porazil.


sobota 17. září 2011

iHNed.cz blog: Dánsku bude vládnout ženské duo

Dánové si ve čtvrtek zvolili první premiérku ve své historii, šéfku místních sociálních demokratů, Helle Thorning-Schmidt. Dánsku tak nyní panuje královna a předsedkyně vlády. A to i přesto, že právě pochyby o tom, jestli dokáže vést tak velkou zemi, jako je Dánsko, stály u kořenů prohry sociálních demokratů před čtyřmi lety. Více v článku na iHNed.cz.

pátek 16. září 2011

Klobása s bramborovým salátem za 700 Kč

Dneska (teda, včera) jsme měli zorganizovaný oběd s naším programem. Oběd v jedné z nejlepších dánských restaurací, Paustian
Měli jsme rybí salát s vajíčkem jako předkrm a jako hlavní chod klobása (doma dělaná) s bramborovým salátem (jenže dánský bramborový salát neobsahuje ani hrášek, ani vajíčko ani nic jiného kromě brambor a majonézy). Nemůžu říct, že by toho bylo málo, nebo že by to bylo špatný, to nééé... jenže jsme za to zaplatili 130 DKK z vlastní kapsy a z nějakýho fondu, kterým disponuje náš program, šlo za osobu další 100 DKK. Takže celkem to stálo 230 DKK (tj. těch 700 Kč)... a to mi za klobásu připadá sakra hodně... Ale nenechte se mást, toto je jenom ilustrační obrázek, měli jsme kovové příbory a keramické talíře...  Jo, a sklenice vína, kterou jsem si pochopitelně jak největší socka nedala, stála 65 DKK. Jenže vtipný bylo, že nakonec po nás chtěli zaplatit i vodu z karaf na stole, takže každý ještě doplácel navíc 10 DKK. Jsem ráda, že jsem té vody vypila aspoň karafu a půl :)
Jenže co chcete od restaurace, kde mají na záchodech odpadkové koše značky VIPP, jejichž 14 litrový koš stojí 2099 DKK (tj. cca 6700 Kč)


středa 14. září 2011

Výlet do Aarhusu

Částečně proto, že jsme neměli, kde bydlet, částečně proto, že nás zajímalo, jak "dánský Brno" vypadá, jeli jsme na víkend 26.-28.8. do Aarhusu. Ubytování jsme měli u jedné kamarádky z "debatních" let a jejího přítele. A starali se o nás královsky :).

Nejdůležitější informace, kterou potřebujete vědět, pokud chcete jet do Aarhusu je, že se nečte! Árhus (jak by dvě áčka po sobě napovídaly), ale Órhus! Pokud tohle víte, můžete už cokoliv :)

Cesta z Kodaně trvá kolem tří hodin, z toho se skoro půlku jede trajektem. Jezdí tam linka Abildskou, která stojí od 140 DKK za jednu cestu (poměrně složitý systém cen, však si to najděte na webu).


První den jsme měli ve znamení barev :) V rámci Aarhus Festuge jsme se šli podívat do nafukovacího barevného bludiště. 

A protože pršelo, naše další cesta vedla do blízkého Arosu, muzea moderního umění. A to má na střeše duhovou chodbu, kterou tam nainstalovali teprve nedávno.



A kromě toho tam taky mají další výstavy založený na lomu světla.



A na barevné mlze.


Večer jsme si dali tradiční dánský Rød Pølse v housce s remuládou (kterou jsme si potom koupili hned první den, co jsme se nastěhovali do bytu), kečupem, hořčicí, okurkou a opraženou cibulkou (kupovanou v obchodě) a pak jsme šli do místní hospody na pivo, který stálo nějak kolem 25 DKK za flašku.



Druhej den jsme na snídani dostali čerstvé pečivo z pekárny, což je v Dánsku luxus, a namazali si ho slaným máslem (jiný tu totiž podle mě nejde sehnat). A to je typický dánská, víkendová rodinná snídaně. Bylo ale docela příjemný nejest po dlouhé době tousťák nebo hyperzdravý chleba, ale normální upečenou housku.
Pak jsme se šli potom projít do Den Gamle By (Staré město), což je něco jako skanzen v Rožnově pod Radhoštěm.




No a večer jsme se pak podívali na místní, značně kamenitou, pláž. Ale samozřejmě to na koupání nebylo :)


Na večeři nám pak uvařili tradiční skandinávský masový koule s omáčkou a bramborama (kodboller med floadsauce, kartofler og tyttebae) , a to byla teprve mňamka.


A víc už jsme toho v Aarhusu neviděli... ale ono tam toho prý moc není... 

Všechny fotky najdete tady:


neděle 11. září 2011

Nákup v IKEA

V pátek jsme byli nakupovat v IKEA. Je to od nás kousek, asi 30 minut MHD. Potíž je, že to je ve čtvrté zóně, takže cesta tam a zpět vyjde na skoro 60 DKK. Takže tam moc často jezdit nebudeme.

Dali jsme si tam na jídlo masový koule (15 koulí za 45 DKK) s bramborem a omáčkou a napůl kousek dortu (9 DKK). A hrozně jsme se přejedli, takže jsme potom večer ani nejedli večeři. 

Potřebovali jsme koupit nějakou poličku na školní věci a stolek k pohovce. A lampičky. A jak to tak při výletech do IKEA bývá, koupili jsme tohle a mnohem víc věcí. Vzorek je na fotce.



Naštěstí je dánská IKEA levnější, než ta česká, takže si můžeme říkat, že ty věci, co jsme nakoupili navíc, byly v podstatě pokrytý cenou, kterou bychom za to, co jsme skutečně potřebovali, zaplatili v ČR :) A tady přehled cen:

  • EXPEDIT knihovna 2x2 tmavá
    • cena v ČR: 799 Kč
    • cena v Dánsku: 179 DKK (= 590 Kč)
  • LACK stolek červený
    • cena v ČR: 299 Kč
    • cena v Dánsku: 79 DKK (260 Kč)
  • Podložka na NTB
    • cena v ČR: 399 Kč
    • cena v Dánsku: 79 DKK (260 Kč)
  • KVART lampa stolní
    • cena v ČR: 299 Kč
    • cena v Dánsku: 79 DKK (260 Kč)
  • Prkýnka
    • cena v ČR: 69 Kč
    • cena v Dánsku: 22 DKK (67 Kč)

neděle 4. září 2011

20 km na kole v riflích, taková normální trasa

V pátek jsem si konečně vyzkoušela pořádně, jak se jezdí po Kodani na kole. Trasu si můžete prohlídnout na mapě a zaznačuje cestu, na které se nachází naše bydlení, místo, kde budu pracovat a škola. Takže v některé dny skutečně normální kolečko na kole.


Asi si koupím tachometr, abych viděla, kolik kilometrů ujedu za rok. :) Když k tomu připočítáte, že bydlíme ve čtvrtém patře bez výtahu, tak hádám, že toho běhání nebude nakonec ani tolik potřeba ;)

Tak nám ta škola začala

V pátek nám začala škola, tak jsme rádi :). Uvidíme, jak dlouho nám to vydrží :D
A jenom pro představu, co to znamená, když vám začne škola na CBS, přikládám seznam toho, co musím přečíst na na příští hodinu ze dvou předmětů, co máme:
  • z knížky Rewritting Entrepreneurship 2 kapitoly - celkem 65 stran
  • z knížky Substance of style 1 kapitolu - 33 stran
  • článek The secret life of us - 4 strany
  • článek Aesthetic Intelligence - 28 stran
  • článek Design Thinking and Innovation at Apple  - 11 stran
  • + článek, který nemám teď u sebe, takže nevím, jak je dlouhej
--> celkem: 142 stran + jeden článek, kterej bude mít podle me 5 - 20 stránek.. tak jdeme na to... 

No a teď si vemte, že každej předmět máme každej týden dvakrát, takže si to znásobte dvěma a dostanete se na počet přečtených stránek za týden...

pátek 2. září 2011

Stěhování, znáte snad něco lepšího? :)

Takže jsme to tam celkově nějak přežili a ve středu hurá do našeho nového domova. Jako vždycky, když se člověk spolehne na autobusy, protože má být někde načas, i tentokrát autobusy zklamaly (to přeháním, ale… ). Na Rejseplanen.dk (něco jako IDOS) jsme si našli, že musíme jet jedním autobusem jedním směrem asi šest zastávek. Tak dojdem na zastávku a čekáme. Když do protisměru projede už druhej autobus, ale naším směrem nic, znervózníme. Ale na zastávce nic napsaný není, tak se snad nic neděje. Pak nám ale kluci, co jdou kolem, říkají něco jako Jeg synes det bus ikke korer (ti, co dánsky umí, pominou všecky chyby, co v té větě jsou, ti, co dánsky neumí, obdivují). A pak už anglicky, že ten autobus nejezdí a že musíme jít zpět dvě zastávky, protože od tam je objížďka. Paní indického původu, co čeká na stejný autobus, ale na druhou stranu, sdílí stejný názor, ale aspoň nám řekne, ať jedem ty dvě zastávky na druhou stranu autobusem. Tak zas čekáme a už je 14:55 a je jasný, že opět díky spolehlivost kodaňských autobusů přijdeme k Sarah pozdě (máme tam být v 15:00). Autobusy celkem plný, přestoupíme teda konečně v 15:10 na správný směr a pochopíme, že to byla další osudová chyba. Na další zastávku nám to totiž trvá cca 20 minut!!!! Vzhledem k tomu, že naše cesta má trvat ještě osum zastávek dalších, tak jdu do mdlob. Ještěže už máme tu smlouvu na ten byt, od které se dá odstoupit s výpovědní lhůtou tři měsíce. Autobus se ale pak nějak rozjede, takže cca 15:50 zvoníme u Sarah.

A to jsme neměli vybraný peníze na nájem, takže jsme vzala všecky tři karty, co s Peťou vlastníme, a šla do bankomatu vybrat 6000 DKK. Asi si dovedete představit, jak se na mě lidi koukali, když jsem tam strkala už třetí kartu a vybírala z každé něco mezi 5 a 10 tisíci korunami českými. Někteří to dokonce vzdali a rozhodli se, že vybírat peníze nepotřebujou. Než čekat, až já budu mít dost. Připomínalo mi to takový ten vtip s Pepíčkem a automatem na bonbóny... přece nebudu odcházet teď, když vyhrávám, ne?

Naštěstí má Sarah i její tatínek celkem pochopení, nehledě na to, že ona se taky nestíhala moc dobalit. Pak následuje povinná instruktáž k použití pračky, koupelny, dveří atd. a v 17:00 už jsme sami doma. Chybí nám ale peřiny a povlečení, takže jdeme nakupovat do Jysku. Koupili jsme si:
  • Peřiny za 100 DKK jedna (teplý, dutý vlákno)
  • Moc cool povlečení za 75 DKK jedno
  • Prostěradlo za 49 DKK jedno
Ty ceny nás celkem příjemně překvapily. Nejde sice o nějak desénové kousky do ložnice se starožitnou komodou, ale když je otočíme růžovou stranou dolů, tak se v nich vyspí i Peťa.No a pak jsme si upekli hranolky, nalily kolu, zapnuli Sám doma na DVD, co nám tu nechala Sarah a asi v jedenáct usnuli.

Hostely, koleje a komfort studentského ubytovávání

Protože jsme měli ubytování až od 31. srpna, ale škola nám začínala intrem už 25. srpna, museli jsme si na ten čas sehnat něco alternativního. A tak přišla řada na hledání hostelů. Vzhledem k tomu, že o lepší databázi nevím, hledali jsme přes www.hostelworld.com. A našli jeden hostel, který byl relativně blízko školy (20 minut pěšky), měl volno, když jsme potřebovali a měl luggage room na zavazadla, která se vzhledem k nepřebernému množství věcí, co jsme s sebou vezli, hodila.

Hostel se jmenuje Sleep in Heaven a je ve čtvrti Norreboro. Z hlavního nádraží (a tím pádem i ze zastávky Eurolines) se tam dá dostat celkem dobře, to nás po ránu potěšilo. První noc jsme trávili ve dvanáctilůžkovém pokoji, což bylo nic moc. Sice byl ten pokoj docela dobře rozdělený, takže na sebe viděli vždycky max. čtyři lidé, ale kovové skříňky, postel u vchodu a dvanáct obyvatel, kteří všichni vstávali a šli spát v naprosto jinou dobu, moc dobrého spánku nezaručilo.

Když si chcete někde nechat kufr v Kodani
Pak nás trochu naštvali, protože nám v místnosti na zavazadla nenechali naše kufry přes víkend, na který jsme jeli do Aarhusu, takže jsme jedny nechaly potají v jejich skříňce na klíč (což je vlastně lepší, než to nechávat volně přístupné) a jedny na hlavním nádraží za 40 DKK na den (takže jsme celkem zaplatili 120 DKK za schování zavazadla).

Všichni studenti spí v hostelu
Když jsme se vrátili z Aarhusu, už jsme spali v šestilůžkovém pokoji (já a samí kluci ;)), a to bylo v pohodě. Vypadalo to, že většina obyvatel toho pokoje ani nebyli tak moc turisti, jako studenti, co neměli, kde bydlet. Povzbudivé, že? Jeden z nich byl dokonce kluk, co s náma chodil na dánštinu během letní školy! No není to náhoda? :) Potkáme se na letní škole a pak spolu spíme nejenom v hostelu, ale dokonce v pokoji. No a ten nám třeba říkal, že má ubytování od 1. září a jenom na měsíc, takže docela chudák. No jo, ale taky začal hledat v tom týdnu, kdy my už jsme ubytování měli sehnaný, tak to je pak těžký. Kromě toho spousta dalších lidí v našem programu a i v Peťovým programu ještě nemá ubytování a bydlí v hostelu nebo u kamarádů. Mazec! Máme fakt štěstí.

Quality vs. Quantity (speciální téma pro AIESECáře, zajímavé ale pro všechny! :)
Zajímavý ale přitom je, že asi mají všichni dost vysoký standardy. Třeba jedna holka v mým programu (i když je to teda Francouzska, ne Dánka) se hrozně rozčilovala nad neschopností a nekompetentností ubytovací kanceláře na CBS, protože ji přiřadili pokoj, který by musela sdílet s jinou, cizí! holkou. Přitom ten pokoj má prý asi 20m2. Takže chápete? Ona byla naštvaná, že má bydlet na 20m2 s jinou holkou. Přála bych jí strávit rok na trojáku na Jižáku. By asi jinak mluvila. No a pak se divíme, že je v Dánsku nedostatek studentského ubytování, když je prostě nepřípustné bydlet na kolejích ve dvou kromě asi celkem deseti pokojů v Kodani. A podle toho, co říkala Týna, tak v Aarhusu renovují koleje a to tak, že kde dříve sprchu sdíleli třeba čtyři lidi, tak teď má každý pokoj vlastní příslušenství, protože přece nebudete používat sprchu a záchod s někým cizím, ne? No a takových pokojů se tam samozřejmě vleze míň. A pak se studenti diví, že bydlí v hostelích.

Sleep in Heaven
Ale zpátky k hostelu. Sprchy celkem čistý (až na nechutnou výjimku toho, že položený na rámu dveří tam byl asi dva dny použitý tampón) – na podlaze žádný vlasy, umyvadla nepříliš poplivaný pastou atd. V postelích nebyly blechy, polštáře a peřiny vypadaly celkem neposkvrněně, přístup všude na kartu, zamykací skříňky na pokojích a podle mě docela pěkná a útulná, velká společenská místnost. Takže až vás neubytujeme, rozhodně doporučuju tam jít ;). Jen nečekejte nějak extra chápavý a přístupný personál (ne, že by byli extra protivní, ale… ) . Ale to se asi dá přežít. Jinak, noc tam přijde tak na 150 DKK za jednoho, + na celej pobyt poplatek 20 DKK za povlečení, když máte spacák a 40 DKK za komplet povlečení. Byli ale tak hodní, že nám povlečení přes víkend schovali do pytlíku, abychom ho nemuseli znovu platit.

neděle 28. srpna 2011

Intro ve škole

Tak jsme zase tady. V Kodani. Tentokrát skoro na trochu dýl.

Už jsme oba fully accepted do těch magisterských programů, takže je nám hej a víme, že nebudeme muset rychle na 30. srpna na přijímačky/zápis na VŠE :)

Můj program začínal ve čtvrtek a v pátek intro programem. Proto jsme taky do Kodaně jeli o týden dřív, než nám začínají hodiny.

Trochu zmatky s místností
Intro začínalo ve čtvrtek ve 14:00 (podle některých mejlů a rozvrhů ve 14:30). Každopádně patro, kde jsme měli být, bylo uzavřené pro nějakou konferenci. Nakonec jsem se ale odvážila a prošla až k oné místnosti a bylo to tam. Trochu matoucí. Takže nás tam ve 14:00 bylo cca 5 (z 75 přijatých). Z toho naštěstí nějaký druhák, který rozhodl, ze jídlo před aulou je pro nás. A tak jsme dalších asi 45 minut pili kafe, jedli ovoce a croissanty a bylo nám dobře. Postupně se scházeli i ostatní, z nichž někteří přišli pozdě, protože byly odrazení tím, že je patro zavřené a jiní tím, že v rozvrhu bylo původně napsáno úplně jiné místo a budova (kde mimojiné čekali původně i profesoři).
Takže jsme se všichni sešli asi v 14:45 a začali jsme.

Byly nám představený předměty na první rok. Zajímavý je, že první semestr mám čtyři předměty, z nich vždycky dva a dva mají mít spojenou zkoušku. To znamená, že za první semestr budu mít dvě zkoušky. Tak to bude asi mazec.

Týmy
Pak nás rozdělili do týmů, ve kterých budeme celej první semestr, a měli jsme si vymyslet jméno. Z našeho týmu jsme se sešly jenom dvě, takže proces byl rychlej. Jmenujeme se Diverse Insights, zkráceně DivIns. Pak nám představili dvě firmy - Bombardier (vyrábí vlaky, letadla a koleje) a InnoVentum (vyrábí mini větrné elektrárny pro domácí použití - např. místo solárních panelů na střechu domu, větrnou elektrárnu na zahradu). Každá z těchto firem je v naprosto jiné situaci - Bombardier je obří firma, která chce pro účely rozvojových zemí, kde vidí největší potenciál pro růst trhu s dopravou, změnit svůj business model, aby to tam fungovalo, a  Innoventum chce konečně po dvou letech výzkumu a vývoje začít prodávat elektrárny. Na těchto dvou případech budeme pracovat celý semestr a během intra jsme dělali první celotřídní skupinový brainstorming za účasti Chief Innovation Officer z Bombardier a  dvou zástupkyň InnoVentum.
A bylo to docela zajímavý. Spousta nápadu, se kterýma jsme přišli, byly podle mě hodně zajímavý. Tak to vypadá, že mí spolužáci budou aji docela chytří :).

Svačinová pauza
K večeru jsme měli svačinovou pauzu. Zajímavá svačina to byla v tom, že nám servírovali mrkev, rajčata, papriku a syrový žampiony a k nim spoustu různých dipů a k tomu brambůrky, oříšky a různý slaný křupky. Zvláštní zdravě nedravá kombinace, ale bylo do dobrý. Pocit nasycení ale úplně nepřišel. No a k tomu jsme měli flašky coly a carlsberga. Dávala jsem si kolu :)

Skončili jsme asi v 21:00. Někteří šli ještě na pivo, ale neměla jsem na to po celé noci moc energii a navíc jsem Peťu nechtěla nechat samotnýho v hostelu a pak to jít pěšky sama.

Staří studenti, taky studenti
Druhej den ráno jsme začínali v 9:30, ale už od devítí byla nachystaná snídaně, takže jsem se snažila přijít co nejdřív :). To se podařilo, takže jsem měla asi 30 minut na to pít džus a kafe, jíst čerstvé pečivo s máslem a sýrem a croissanty a ovoce. Mňam. Mezitím jsem se bavila s nějakýma dalšíma holkama. Pak tam přišel takovej chlápek, nevypadal až tak staře, ale říkal, že se nevyspal, protože je s dcerou doma sám a ona ho celou noc budila. Pak tam máme taky paní, co vypadá tak na 40. Drsný. Celkově, tak jak bych v ČR byla na magisterským oboru zřejmě široko daleko nejstarší, tak tady jsem tak průměr. Spoustu lidí odstudovalo bakaláře a pak třeba dva roky pracovali nebo cestovali nebo dělali něco jinýho. Takže to se mi tu dost líbí :)

Jínak jsme druhej den ještě pokračovali v těch případovkách od firem a pak nám vysvětlovali, jak to funguje se studentskýma kartičkama, knihovnou, počítačema atd.

Celkovej dojem super :) Hlavně jak se o nás pěkně starají, lidi vypadaj rozumně a tak celkově. Tak už se těším na první hodinu příští pátek! :)

sobota 6. srpna 2011

Letní škola končí, večer jedeme domů

Uplynulo šest týdnů, co jsme v Dánsku strávili ve dvou na asi 10m2. Dneska večer jedeme zpátky do ČR. Až se vrátíme do Dánska, bude to o něčem jiném. Máme kola, máme byt, mám práci... a tak tu budem zase o něco víc jako doma.
Za těch 6 týdnů jsme utratili:

  • 12000 Kč za dva předměty letní školy
  • 10000 Kč za ubytování
  • 5000 Kč za jídlo
  • 700 Kč za plavání
  • 1000 Kč za jízdenky
  • 3500 Kč za knížky
  • 2300 Kč za autobus z a do ČR
A je pravda, že jsme hodně šetřili.

A co jsme získali?
  • základy dánštiny
  • pár dánských a zahraničních kamarádů
  • přehled o tom, jak žijí Dánové
  • našli jsme si byt
  • našla jsem si práci
  • vyznáme se aspoň trochu v Kodani
  • zlepšili jsme si angličtinu
  • zjistili, jak učí američtí profesoři
A tak se těšíme, až se zase vrátíme :)

pátek 5. srpna 2011

Už patříme mezi ďábelský kolisty / We are now bikers from hell too :)

Dneska jsme si konečně koupili kola. Prodali nám je nějaký Polák a Polka, on tu byl na letní škola, ona za ním přijela, dneska odlítali. Dvě kola za 450 DKK, no nekupte to! Mně sice nefungujou světýlka, takže jsem si je koupila (za 39 DKK přední i zadní), cena kola se tím zvýšila cca. o pětinu, ale pořád je to dobrá koupě. (Peťa je taky nemá funkční, ale razí teorii, že si je přece může koupit později).
Nejsou to sice úplně kola na sjíždění schodů a skoky na můstcích, to mě ale nikdy nebavilo. Tak co.
Dneska jsme je vyzkoušeli na ostro (i v dešti) a výsledek je: JEDOU! No co víc si od kol přát? :)
Ještě si potřebuju koupit helmu, protože bez ní se fakt bojím tady jezdit, ale to kdyžtak až zítra nebo v ČR. 

Tipy pro ježdění na kole:
  1. Po tmě nejezděte bez světýlek, jedno světýlko chybí = pokuta cca 600 DKK. Dvě chybějící světýlka = ??? (řešení hledejte na konci článku)
  2. Rezavé kolo je známkou vkusu. :)
  3. Prý není třeba se bát jezdit lehce pod vlivem alkoholu.
  4. Čím dražší kolo, tím dražší a těžší zámek je potřeba. Nezamčené kolo = veřejné vlastnictví, tak se nedivte, až ho nenajdete.
  5. Košík se dost hodí i chlapcům (i když vypadá tak nějak holčičí)
  6. Když zastavujete nebo zabočujete, tak to dejte najevo, jinak vás všichni převálcujou.
  7. Chcete zatočit doprava, ale blikla vám červená? To tu nikoho moc nevzrušuje, prostě jeďte.
  8. Chcete odbočit doleva? Bojíte se? To dobře děláte. Takže postup je následující: 
    1. svítí vám zelená --> přejeďte křižovatku na druhou stranu, slezte z kola a přejděte doleva na zelenou pro chodce
    2. svítí vám červená --> přejděte doleva po přechodu a pak přejděte na svoji stranu silnice po dalším přechodu
  9. Jedete rovně a vedle vás stojí auto, co jede doprava? Není potřeba se extra bát, ve většině případů vám dá přednost.
  10. Chcete zabrzdit, ale zjistíte, že vaše kolo nemá brzdy??? Nepanikařte, brzdí se šlápnutím dozadu! :)
  11. Prší? Tak to se vám bude hodit pláštěnka, ale taky nějaký brýle, ať vám ty kapky nelítají přímo do očí.
A to jsme my, dva bikers from hell, kterých je třeba se obávat na kodaňských cyklostezkách:

Jméno: Veronika
Kolo: ohnivě červená Dakota, počet převodů sedm
Cena kola: 200 DKK
Záliba: odbočování doleva na červenou



Jméno: Petr
Kolo: ledově modrý Mustang s kytičkami, počet převodů 5
Cena kola: 250 DKK
Záliba: rozstřikování kaluží na kolemjdoucí


A to jsme my spolu...  

Řešeni: za jízdu bez předního A zadního světýlka (dvou světýlek) můžete zaplatit policii až 1200 DKK-

čtvrtek 4. srpna 2011

Zkoušky, testy, seminárky na CBS / Exams, tests, papers at CBS

Ve článku je odstavec od speciálního hosta na tomto blogu :)

Na CBS si docela potrpí na to, aby všechno probíhalo podle standardů a interních směrnic. A ty jsou v oblasti testů, zkoušek atd. docela striktní. 

Ústní zkoušky
Na ústní zkoušku jsme dostali rozpis, přes který nejel vlak. Výhodou bylo, že každý věděl přesně, v kolik hodin přijde na řadu. Takže to značně eliminuje čekání na zkoušku. Na druhou stranu každý musí být podle oficiálních směrnic na místě minimálně hodinu před tím, než má jít na řadu (to kdyby někdo nepřišel, šlo to rychleji, než se očekává atd.). 
Na zkoušce se prokazuje CPR kartičkou (tj. žádnou studentskou kartičkou), což až do posledního momentu vypadalo, že bude nepřekonatelný problém, protože ji jako zahraniční studenti ještě pořád nemáme, nakonec ale místo ní stačil dopis o přijetí do programu a občanka. Jinak zkouška probíhá jako u nás, s tím, že před tím, než jsme dostali výsledek, museli jsme jít na chvíli ze třídy (přes to, že tam byla jenom jedna vyučující, ne panel), pak zpátky, řekla nám známku a pak strávila pár minut vysvětlováním, proč to byla tato známka a ne lepší a poradila, kde se především zlepšit. No stalo se vám to někdy v ČR??

Odevzdávání seminárek
Seminárky se odevzdávají na sekretariátu programu, který studujete, ve dvou kopiích. Neodevzdávají se v elektronické podobě ani škole ani vyučujícímu. To podle mě značně zmírňuje riziko pro toho, kdo to prostě někde opíšete, ale vzhledem k tomu, že nám na začátku programu udělali asi hodinu přednášku o plagiátorství, tak na to asi mají recept. 
Na seminárkách nesmí být jméno studenta, ale jenom jeho CPR číslo. Přijdete na sekretariát, odevzdáte dvě kopie a podepíšete se na seznam, že jste tam byli. To mně třeba hodně chybělo při odevzdávání bakalářky, nedostala jsem na VŠE žádný potvrzení, že jsem ji sekretářce předala. Takže kdyby sekretářka tvrdila, že jsem to neodevzdala, tak je to její tvrzení proti mýmu. 
Sekretariát potom vezme všechny seminárky a doručí je vyučujícímu, kterej je opraví a dodá sekretariátu seznam CPR čísel a výsledků.
Bakalářský předměty můžou být zakončený maximálně 10 stránkovou seminárkou, celkem 22750 znaků. Tolerance je +/- 10 %. Pokud vložíte obrázky, každý z nich se počítá za 800 znaků. Pokud se nemají počítat, můžete je vložit do příloh. Těch ale může být maximálně pět stránek. 

guest blogger, Petr Bílík: Psané PC testy (4 hod) 
- museli jsme přijít nejpozději 15 minut předem, poté už se do třídy nepouštělo
- bylo nás tam asi patnáct, povětšinou Dánové
- mobily musely být na stole ve prostřed místnosti
- po vyplnění několika papíru totožnosti a alokace k počítačům zkouška začala
- zkouška se skládala ze 60 multiple choices otázek, 4 krátkých otázek s odpovědí na stránku a 2 case studies, malé a velké
- práce to byla urputná a zdlouhavá a po 3 hodinách i dost únavná a vyčerpávající, jeden student odevzdal asi po 2 hodinách, nechápal jsem jak to stihnul, ale ostatní vytrvali až do konce
- 4 hodiny, poté vytisknout a odevzdat do dvou obálek, jedna anonymní
- celkově 9 stránek odpovědí, které jsem za ty 4 hodiny stihnul napsat

Už mám rozvrh! :) / My timetable for 1st semester

A je to tu, už mám rozvrh! Podívat se na něj můžete zde. Začináme 1.9. (takže abyste v kalendáři něco viděli, musíte se tam proklikat, že), od 16.10. máme týden volno (Peťa tam má skoro tři týdny volno, protože kromě toho týdne volna tam má dva týdny konzultací!!). Do té doby máme dva předměty. Po volnu máme další dva předměty a končíme s výukou 1.12. Už se docela těším :)

Předměty: 

  • Innovation and Art - Inovace a umění
  • Management and Organisation in creative Society - Řízení a organizace v kreativní společnosti
  • Innovation and management - Inovace a řízení
  • Entrepreneurship - Podnikání


středa 3. srpna 2011

Joe Cocker v Tivoli, aneb co je v Dánsku levnější, než u nás / Joe Cocker in Tivoli, or what is in DK cheaper than in CZ

Včera jsme se konečně, v létě poprvé, šli podívat do Tivoli. Kromě toho, že bylo včera fakt pěkně a já jsem doufala v pěkný fotky, tak tam včera koncertoval Joe Cocker, a to jsme si nemohli nechat ujít.

pondělí 1. srpna 2011

neděle 31. července 2011

Počasí v ČR mě děsí / The weather in CZ is scaring me...

Asi před týdnem jsem si přidala na blog gadget na sledování počasí v Dánsku a v ČR. A trochu mě to děsí. Mám totiž pocit, že tady u nás na severu pořádně nebylo léto. A tak jsem se těšila, jak si toho vedra jak v sauně užiju v ČR. Podle toho, co ale říká gadget o počasí to nebude pravda, protože za celý ten minuulý týden bylo v Dánsku hezčí počasí, než v Praze... (dnes kupříkladu je v ČR o 10! stupňů míň než v Kodani!)
Co se děje se světem, když v ČR je větší zima a víc deště, než v Dánsku? Kam to lidstvo spěje? ... no snad se to v srpnu otočí. 

sobota 30. července 2011

Carlsberg je dobrý pivo!:) / Carlsberg is good beer!

Sice se máme učit, protože v pondělí máme zkoušku z dánštiny, ale nedalo nám to, a když už to máme zaplacený v ceně "social package" od CBS, tak jsme se šli kouknout podruhé do Carlsberg Museum. Dávají tam totiž v ceně lístku dvě mini piva zdarma (0,25l), takže jsme doufali, že je budou mít i pro nás. A tak jsme šli. A nakonec to bylo dobře, protože jsme viděli úplně jinou část pivovaru a dozvěděli se pár pikantností ze života pana Carla a  několik rad do života (a zjistili několik cenných informací o dětech, Dánech, brandingu a slonech.

pátek 29. července 2011

Letní kino po dánsku

Televize TV2 pořádá v Dánsku během léta promítání filmů venku. A tak jsme se včera rozhodli zajít podívat na film True Grit na Ofelia Beach. No a popravdě jsme tam nevydrželi až do konce. Jednak nám po cestě tam trochu sprchlo, a tak bylo mokro, jednak s sebou v Dánsku nemáme deku na piknik, a tak jsme seděli na bundě a igelitce. A jednak moje super nové čočky na vyzkoušení jsou prostě na houby, takže jsem to měla hodně rozmazaný, a to mě nebaví. No a taky byla docela zima :). Takže jak Peťa správně poznamenal, letní kino po dánsku je spíš takový podzimní kino :)
Výhoda ale byla, že kdybychom se nestěhovali tam a zpět (nebo měli peníze), tak se tam prodávaly stoličky na sezení za 75 DKK jedna a vypadaly celkem pohodlně. A když si to tak vezmete, vstupenka do kina stojí v Dánsku cca 100 DKK, takže vlastně pro každého normální Dána zaplatit si stoličku stojí stejně jako jít do normálního kina, takže ji tam klidně může nechat. Že ale zatím dánské příjmy nemáme, tak se nám ji kupovat nechtělo. 

středa 27. července 2011

iHNed.cz blog: Dánsko: od přežití k žití a dál (prolog)

24. července to byl přesně měsíc, co jsem přijela do Kodaně. V mnoha žebřících se Dánové řadí mezi nejšťastnější národ na světě. A to i přes to, že tu je často tma, ještě častěji prší, fouká, platí se vysoké daně a je tu draho. Dánsko je tedy země kontrastů. A to potvrdil i můj první měsíc v Kodani.

úterý 26. července 2011

Dánské známkování dává nový rozměr pojmu "neudělat zkoušku" / Danish grading system gives new dimension to "fail the exam"

Blíží se nám zkoušky, a tak si povíme něco o tom, jak se zkoušky v Dánsku hodnotí (abyste pak věděli, jak jsem moc šikovná, až se budu chlubit známkama). Myslela jsem si před pár lety ve Francii, že francouzský systém je divný, když známkuje od 0 do 20 (20 je nejlepší), pak dánský systém tomu nasazuje korunu. A to jsem si myslela, že Francouzi jsou prostě sví, a že to není úplně normální.

Pereme / Washing

Po měsíci v Dánsku jsme se rozhodli, že je čas vyprat. Překvapivě až do teď nám vystačilo oblečení, co jsme si sem dovezli. A asi by vystačilo až do konce pobytu (zbývá nám už jenom 10 dní), ale řekli jsme si, že to zkusíme, a taky jsme domů nechtěli přijet jen se špinavýma věcma. A jak nám to šlo se dočtete, když kliknete pod obrázkem na "další informace"

Btw: to, že mi tak dlouho vyzbylo oblečení mě trochu děsí, zvlášť když si vzpomenu, kolik toho ještě mám doma... konzum vládne světu! kde jsou ty časy, kdy jsem měla dvoje rifle, jednu sukni, čtyři trička, jeden svetr, jednu mikinu a tenisky?


pondělí 25. července 2011

Úspěšně se mi podařilo spálit rychlovarnou konvici / I succeeded in burning the electrical kettle

Zrovna včera jsme se s Peťou bavili o tom, že doufáme, že nám Nicolaj vrátí celou zálohu, co jsme mu dali na byt, že jsme nic nerozbili a že to je fajn, že budeme mít moc DKK v hotovosti. (A tak jsme to asi zakřikli, takže nic, co se stalo dál, není moje vina)
Dneska, když jsem nám vařila těstoviny (ne v té konvici! jen si v ní vždycky předehřívám vodu, ať to jde rychleji), se mi podařilo vrátit konvici zpátky zapnutou (ale ruku do ohně bych dala za to, že jsem ji z toho stojanu brala, až byla vypnutá). A kdo ví, co se stane rychlovarné konvici, když je zapnutá a není v ní vodička? No? Ano! Roztaví se!
Takže jsem roztavila rychlovarnou konvici. Hurá. No stejně byla plná vodního kamene, takže vlastně je to dobře, ne?
Googlila jsem ceny a zjistila jsem dvě věci:

  1. rychlovarná konvice se řekne elkedel
  2. v Dánsku stojí 1,7l konvice od 180 DKK
Takže tak. :(

Už mám holínky, juchůůů ... / I got my rubber boots, yey

Neuvěřitelné se stalo skutečností. Dneska jsem si konečně koupila holínky, viz. předchozí post. Koupila jsem si je v malém obchodu na Falkoner Alle (Marianne Sko). Trošku jsem se bála. Zatímco kupovat ve velkém obchodě boty, kde je dalších tisíc lidí, je vlastně v pohodě, kupovat boty v malém krámě je trochu znervózňující, jelikož v obchodě jsme byly jen já a prodavačka. Ale co se dá dělat. Boty mám, a to je hlavní.
A už jsem se v nich prošla do školy, a přináším jedno zjištění - musím si k nim koupit ponožky nad kotníčky, jinak budu mít moooc odřený kotníčky. Tak dneska odpoledne ve Fotexu snad nějaký seženu. A když ne, tak ukradnu Peťovi :)

neděle 24. července 2011

Ani Dánové nejsou dokonalí... / Even Danes are not perfect...

Jsem trochu posedlá Skandinávií, jejich systémem, barvou vlasů, počasím a tak. Takže jsem trošku zaujatá. A tak jsem do Dánska jela s představou, že Dánové (a Dánky) jsou dokonalí. A tak mě někdy překvapí, že se dokážou chovat jako normální lidi.
Protože už třetí den v kuse prší a nám se nechce bahnit si běhací boty v parku, šli jsme plavat. Podobný nápad mělo hodně lidí. Takže v bazénu narváno. Jako obvykle byl bazén rozdělenej na půlky, půlka pro plavce, půlka na skákání, půlka pro plavce rozdělená na část pro kraul a na část pro prsa. 
Kdo kdy chodil plavat ví, že když je v bazénu hodně lidí, navíc různé úrovně a zarputilosti, tak je to pěknej vopruz. Přesto jsem si nějak tak myslela, že když jsme v Dánsku, tak to tu bude tak nějak víc uspořádaný, lidi budou poslušně, přesně tak rychle, jak potřebuju já, plavat za sebou, nebudou plavat v protisměru a tak.
A tak mě dost překvapilo, že ani v Dánsku to tak není. V dráze pro kraul lidi plavou prsa, někteří z těch, co plavou kraul ho plavou uprostřed, takže se s něma pokopete. Dítě z vedlejší půlky pro neplavce a na skákání se drží za lajnu a kope nohama, takže mě málem kopl do hlavy, děti skáčou do části určené pro kraul (což je po pěti minutách naštěstí plavčík napomenul) a když už nemůžou skákat, jdou jakože plavat, ale plavat moc neumí, takže celou dráhu jenom brzdí a tak dál. No skoro jako u nás. 
Takže je to jako u nás - ohleduplnost je vlastnost jedinců, získaná výchovou, ne národů, získaná nějakým vlivem veřejnosti. 

sobota 23. července 2011

Jak jsme kupovali holinky / How we were buying rubber shoes

Protože dneska i včera pršelo, a pršet má ještě zítra a pozítří, tak jsem se konečně rozhodla, že si opravdu koupím holínky, a dokonce, že do nich investuju i 500 DKK. Přemluvila jsem Peťu (uplatila ho kusem mé ciabatty, viz předchozí post) a po obědě jsme šli do Frederiksberg Centret koupit holínky.

Mňamky ciabatta... / Tasty ciabatta

V Dánsku se jí sendviče, a tak jsme si dali taky. Cena se odhaduje těžko, protože je potřeba hodně ingrediencí, ale v malém množství. Tak snad jen odhad: 14 DKK za dva lidi, porce taková, že je to jako oběd :)

Dánové, nejšťastnější národ na světě / Danes, the happiest people in the world

V několik žebříčcích se Dánsko umístilo na prvních nebo alespoň předních místech v hodnocení toho, jak šťastní si lidé připadají. Ve studii Gallup World Poll lidé ze 155 zemí světa odpovídali na otázku, jak jsou spokojení se svým životem a jak se cítili včera. A tak se zjistilo, že Dánové jsou nejšťastnější na světě

pátek 22. července 2011

Vytvoř si OPEN logo / Create your own OPEN logo :)


Chce si vytvořit vaše vlastní "cOPENhagen" logo? Můžete tady:  www.opencopenhagen.com

Tak to vypadá, že mám práci

V Dánsku se dá přežít jakž takž zalevno, ale žít u užívat si se tady levně moc nedá. A tak nám bylo od začátku jasný, že si musíme najít práci. Jenže jak už to tak bývá, sehnat si práci, když neumíte místní jazyk, není až tak jednoduchý. Takže dnešní vývoj událostí mě až překvapil :)
Měla jsem ráno v 10:00 pohovor (hrozný vstávání) ve firmě, která prodává ramena na monitory, obrazovky, projektory, klávesnice atd. Potřebují někoho, kdo jim pomůže obvolat anglický a francouzský firmy, představí jim produkt a pokud budou mít zájem, tak jim ho pojede ukázat!

Citace z pohovoru: "Víte, u nás se mluví v kanclu skoro jenom anglicky, všechna dokumentace je v angličtině, tak proč bysme brali nějakýho Dána, kterej si najde práci všude, když můžeme vzít zahraničního studenta, že."

středa 20. července 2011

Fotky: CPH procházka / Photos: CPH walk

Vzhledem k tomu, že jízdenky jsou drahé, a že večer mezi šestou a půl osmou je teď v Kodani nejhezčí světlo, tak jsme se rozhodla, že z Danish Design Centra půjdu pěšky. A tady je pár fotek, co z toho vzniklo (klik pro celé album na obrázek).

Innovation Thinking for Business - rapid prototyping (co jsme dělali v hodině)

Myslím, že to, co do nás tady hustí, už mě jen tak neopustí a že ve chvíli, kdy budu mít pracovat na nějakém projektu, který bude vyžadovat inovativní myšlení (takže vlastně cokoliv), tak si vzpomenu na to, co by se dalo udělat, aby se myslelo inovativně. 

 

Museum: Danish Design Center

Věděli jste, že Dánové byli v roce 2008 na špičce žebříčku v produkci odpadu v Evropě? Vyprodukovali na osobu 802 kg za rok, zatímco v Evropě byl průměr 522 kg. A v ČR jsme vyprodukovali 306 kg na osobu, to je nejmíň v celé EU... i o tom je jedna ze současných výstav Danish Design Center.

Hledání bytu podruhé...a naposled na příštích pět měsíců / Flat hunting, take two

A je to. Dneska jsme podepsali smlouvu na byt! Juhuuuuu....



Fotky: Amager Strand (aktualizované)

Amager Stran (Amager pláž) je taková středomořská pláž v Kodani. Akorát moře to moře je tu studenější.

Plants vs. Zombies, good memories


úterý 19. července 2011

Koupit si holínky, nekoupit si holínky, a když, tak jaký? / To buy or not to buy rubber boots

Od té doby, co tady pršelo (takže asi tak od třetího dne pobytu) mám velké dilema. Koupit nebo nekoupit si holínky? A když, tak jaké?

Roman v Kamerune: Dotyk pravej africkej byrokracie

Romanův blog o tom, jaké je to být na rok v Kamerunu... doporučuju... číst :) A doporučení roku v Kameruně se pak budete muset rozhodnout sami :)

Roman v Kamerune: Dotyk pravej africkej byrokracie: "Najprv úvod do toho, prečo potrebujem behať po úradoch. O kamerunské vízum som žiadal poštou na ambasáde v Berlíne, ktorá má na starosti cel..."

Jak to vypadá na CBS (Solbjerg Plads) / How does it look like at CBS?

Něco mezi Rajskou budovou na VŠE a rozumným investováním do vzhledu budovy školy...



Vepř s hranolkama, cibulí a sýrem / Pig with chips, onion and cheese

Přemýšlela jsem do teď, co chytrého dneska napsat. A ono už je zítra. Takže přidávám jen dnešní recept na vepříka s hranolkama za 25 DKK pro dva.

neděle 17. července 2011

Bramboráky za pár dánských kaček / Potato pancakes for few danish bucks

Že jsme si minulou neděli tak hodovali na vepřovém a hranolkách, dneska jsme se rozhodli pro vajíčkovo-bramborovou neděli. A tak jsme podruhé smažili bramboráky (ano ano, podruhé, jenže poprvé nestály úplně za zmínku, chybělo jim víc česneku, víc soli a víc času na pánvičce). A tentokrát se nám, nutno přiznat, dost povedly.

sobota 16. července 2011

Hledání bytu poprvé... / Flat hunting, take one

Hledání bytu v Kodani je prý docela namáhavé. Zatím se tento předpoklad potvrzuje. Co je ale horší, že bez bytu, na který máte smlouvu, se nikam v Dánsku nehnete, protože nedostanete CPR kartičku a tím pádem nemůžete mít účet v bance, tím pádem nemůžete mít práci, tím pádem nemůžete mít paušál na mobil, tím pádem nemůžete mít nic. Takže hledáme a dneska jsme byli na prvních dvou prohlídkách. V Amageru a v Osterbro (viz. mapa dole). Nejprve něco málo k tomu, jak na tom jsme teď my. Pod mapou potom několik praktických rad.