středa 14. září 2011

Výlet do Aarhusu

Částečně proto, že jsme neměli, kde bydlet, částečně proto, že nás zajímalo, jak "dánský Brno" vypadá, jeli jsme na víkend 26.-28.8. do Aarhusu. Ubytování jsme měli u jedné kamarádky z "debatních" let a jejího přítele. A starali se o nás královsky :).

Nejdůležitější informace, kterou potřebujete vědět, pokud chcete jet do Aarhusu je, že se nečte! Árhus (jak by dvě áčka po sobě napovídaly), ale Órhus! Pokud tohle víte, můžete už cokoliv :)

Cesta z Kodaně trvá kolem tří hodin, z toho se skoro půlku jede trajektem. Jezdí tam linka Abildskou, která stojí od 140 DKK za jednu cestu (poměrně složitý systém cen, však si to najděte na webu).


První den jsme měli ve znamení barev :) V rámci Aarhus Festuge jsme se šli podívat do nafukovacího barevného bludiště. 

A protože pršelo, naše další cesta vedla do blízkého Arosu, muzea moderního umění. A to má na střeše duhovou chodbu, kterou tam nainstalovali teprve nedávno.



A kromě toho tam taky mají další výstavy založený na lomu světla.



A na barevné mlze.


Večer jsme si dali tradiční dánský Rød Pølse v housce s remuládou (kterou jsme si potom koupili hned první den, co jsme se nastěhovali do bytu), kečupem, hořčicí, okurkou a opraženou cibulkou (kupovanou v obchodě) a pak jsme šli do místní hospody na pivo, který stálo nějak kolem 25 DKK za flašku.



Druhej den jsme na snídani dostali čerstvé pečivo z pekárny, což je v Dánsku luxus, a namazali si ho slaným máslem (jiný tu totiž podle mě nejde sehnat). A to je typický dánská, víkendová rodinná snídaně. Bylo ale docela příjemný nejest po dlouhé době tousťák nebo hyperzdravý chleba, ale normální upečenou housku.
Pak jsme se šli potom projít do Den Gamle By (Staré město), což je něco jako skanzen v Rožnově pod Radhoštěm.




No a večer jsme se pak podívali na místní, značně kamenitou, pláž. Ale samozřejmě to na koupání nebylo :)


Na večeři nám pak uvařili tradiční skandinávský masový koule s omáčkou a bramborama (kodboller med floadsauce, kartofler og tyttebae) , a to byla teprve mňamka.


A víc už jsme toho v Aarhusu neviděli... ale ono tam toho prý moc není... 

Všechny fotky najdete tady:


2 komentáře:

  1. hezký, masový koule jsou styl ikea? a Týna je v ooorhusu na stálo?

    OdpovědětVymazat
  2. jooo, ale domaci byly o kousek lepsi :) a bylo vic omacky, takze mnaaaam :)

    nastalo nastalo.. podle me je to plan, uci se dansky, ma tam pritele, ktery se cesky neuci... takze hadam, ze jo

    OdpovědětVymazat