středa 3. srpna 2011

Joe Cocker v Tivoli, aneb co je v Dánsku levnější, než u nás / Joe Cocker in Tivoli, or what is in DK cheaper than in CZ

Včera jsme se konečně, v létě poprvé, šli podívat do Tivoli. Kromě toho, že bylo včera fakt pěkně a já jsem doufala v pěkný fotky, tak tam včera koncertoval Joe Cocker, a to jsme si nemohli nechat ujít.

Přišli jsme tam asi tak 18:30 (před tím jsme si nechávali kufry v našem novém bytě, ať to všechno netaháme do ČR a ať máme prostor přivézt si kabáty, kulichy a sněhule). Zaplatili si vstup (ale ne jízdy, to stojí celodenní vstup 95DKK + 180 DKK za jízdy, resp. jedna jízda stojí 50-100 DKK) a šli dovnitř. Peťa si sedl někam na lavičku a učil se (má ve čtvrtek zkoušku) a já jsem chvíli předstírala, že si čtu, pak mi to ale nedalo a šla jsem fotit. To bylo trochu utrpení, protože v Tivoli je asi dvakrát tolik restaurací, co atrakcí, a všechny voní na desítky metrů daleko. A my jsme toho moc nejedli :)
(mimochodem, díky tomu jsme pochopili, proč se nás Sarah - slečna, v jejímž bytě budeme bydlet - a její tatínek ptali, jestli jdeme do Tivoli jíst, v bytě nám to připadalo absurdní - kdo by šel do zábavního parku jíst??, ale na místě jsme pochopili)
Takže jsem něco málo pofotila, Peťa se učil a pak jsme se šli projít spolu a rozhodli jsme se investovat i do jídla v Tivoli.

Jídlo v Tivoli
Jídlo je tam docela drahý, zaplatili jsme 79 DKK za hamburger menu ve fast foodu. To je víc, než v McDonald's, kde velký menu stojí 70 DKK, a navíc je asi tak dvakrát větší (hranolky a pití, hamburger tak stejnej, ale bohatší). Velký pivo (půl litr) tam může stát třeba i 80 DKK, hranolky 25 DKK, párek v rohlíku 24 DKK. Můžete si tam taky koupit palačinku od 30 DKK do 37 DKK, nebo dva kopečky zmrzliny za 26 DKK, tři za 29 DKK, čtyři za 35 DKK (všechno krát 3,25 pro převod do Kč).
Pak jsme se byli podívat v suvenýr shopu. Bilík mi zakázal koupit si kolíčky za 4 DKK jeden :( i tričko I <3 Copenhagen za 150 DKK, pak ho přestalo bavit i to, že jsem tam musela všechno aspoň vyfotit (a to je přitom zadarmo!) a tak jsme šli.

Koncert v Tivoli
A že bylo už 21:40, tak jsme si šli hledat místo na koncert. Bylo tam docela plno, vzhledem ke své výšce jsem toho moc neviděla. Navíc jsme si stoupli trochu blbě za strom. Naštěstí na poslední tři písničky odešla taková vysoká paní, co stála přede mnou, takže jsem viděla aspoň něco :) A bylo to docela dobrý, jen překvapivě jsme tam lehce snižovali věkový průměr. Cocker hrál asi hodinu a půl, od You are so beautiful, přes moji oblíbenou Summer in the City až po nové album. Až mě to namotivovalo, že bych si nový album KOUPILA (tj. ne "stáhla zadarmo") na iTunes. Tak uvidíme, jestli až k tomu dojde.


Kromě toho, že je v Tivoli hezky, jsou tam každý pátek od konce dubna do září koncerty. A ty koncerty jsou zadarmo. Respektive, v ceně vstupu do Tivoli. Tedy 95 DKK (320 CZK), pokud přijdete do 20:00, nebo 125 DKK pokud přijdete po 20:00. A kdo tam hrává? Z těch, co znám já, letos Roxette a Aqua. Ale možná jich budete znát víc  vy, odkaz na program v roce 2011 je na stránkách Tivoli.
Chtěli jsme jít minulý pátek na Roxette, ale než jsme se vyhrabali z domu, tak byla před branami do Tivoli docela velká fronta. A protože nejsme největší fanoušci davů lidí, a protože jsme přišli až po 20:00 (bylo asi 20:05), tak se nám dovnitř moc nechtělo. Ale zase, co by to bylo za léto v Kodani, kdybysme nešli na koncert v Tivoli? A tak nás zachránila jedna věc, všimli jsme si na plakátu, že mimo FredagRocks bude v Tivoli Joe Cocker, v úterý 2. srpna a za stejných podmínek, jako FredagRocks, tedy za cenu vstupu do Tivoli. A protože Cockera stejně posloucháme spíš, než Roxette, tak jsme naši návštěvu odložili.
Celou dobu jsem ale přemýšlela, proč to Tivoli dělá. Koncert Cockera nebo Roxette nebude asi úplně zadarmo a z lístků to nepokryjou. Navíc, lidi když poslouchají Cockera, tak asi zrovna nejezdí na atrakcích. Tak proč?  No a to, co tam celou dobu propagovali, byla celoroční vstupenka do Tivoli. Ta stojí 260 DKK (tj. po třech vstupech už se vyplatí) a když si ji někdo koupil, tak mu z té ceny dokonce strhli vstup do Tivoli v ten den.
A pak mi to došlo. Tivoli asi vůbec nežije z atrakcí a ze vstupného, ale žije z pronájmu místa hospodám. A pokud ty hospody mají přežít, musím mít stálou klientelu. A pokud chcete mít stálou klientelu v místě, kam se platí vstupné, pak ta stálá klientela musí mít nějakou permanentku. Protože kdo by šel do hospody, kde každej musí už při vstupu zaplatit 95 DKK? A kdo by si kupoval permanentku do Tivoli, kdyby tam byly jenom atrakce? Nikdo, to je pořád to stejný, to vám stačí jednou, dvakrát za rok.
Ale koncerty... a ještě v létě v Dánsku... ty zřejmě přitáhnou víc lidí, protože to je pokaždé něco jinýho. Takže si lidi koupí permanentku a tím pádem, když se rozhodujou, kam do hospody, tak najednou hospody uvnitř Tivoli pro ně jsou dostupný. A že hospody v Tivoli byly narvaný. Opravdu, lidi stáli fronty, aby se pro ně uvolnil stůl. To mě docela taky překvapilo, a samozřejmě, hospody to těší, protože jim to umožní mít vysoký ceny a tím pádem rýžovat. A kdy rýžujou hospody na lidech, pak může Tivoli rýžovat na hospodách. Dobrej model. 
Kromě toho ty koncerty nutí lidi strávit v Tivoli nějakej čas navíc. Když chcete lístek za 95 DKK (a ne za 125 DKK) musíte přijít před osmou. Navíc, když přijdete pozdě, tak se může stát, že provozovatel vyhodnotí, že už je v Tivoli moc lidí a vůbec se tam nedostanete. A co budete dělat dvě hodiny v Tivoli, když nejste zrovna chudí čeští studenti? Buď jíst v restauraci, nebo jezdit na atrakcích, dáte si zmrzlinu, vystřelíte plyšáka a pak si ke koncertu koupíte pivo. A Tivoli má o peníze vystaráno.
Dávám like :D

Žádné komentáře:

Okomentovat