neděle 28. srpna 2011

Intro ve škole

Tak jsme zase tady. V Kodani. Tentokrát skoro na trochu dýl.

Už jsme oba fully accepted do těch magisterských programů, takže je nám hej a víme, že nebudeme muset rychle na 30. srpna na přijímačky/zápis na VŠE :)

Můj program začínal ve čtvrtek a v pátek intro programem. Proto jsme taky do Kodaně jeli o týden dřív, než nám začínají hodiny.

Trochu zmatky s místností
Intro začínalo ve čtvrtek ve 14:00 (podle některých mejlů a rozvrhů ve 14:30). Každopádně patro, kde jsme měli být, bylo uzavřené pro nějakou konferenci. Nakonec jsem se ale odvážila a prošla až k oné místnosti a bylo to tam. Trochu matoucí. Takže nás tam ve 14:00 bylo cca 5 (z 75 přijatých). Z toho naštěstí nějaký druhák, který rozhodl, ze jídlo před aulou je pro nás. A tak jsme dalších asi 45 minut pili kafe, jedli ovoce a croissanty a bylo nám dobře. Postupně se scházeli i ostatní, z nichž někteří přišli pozdě, protože byly odrazení tím, že je patro zavřené a jiní tím, že v rozvrhu bylo původně napsáno úplně jiné místo a budova (kde mimojiné čekali původně i profesoři).
Takže jsme se všichni sešli asi v 14:45 a začali jsme.

Byly nám představený předměty na první rok. Zajímavý je, že první semestr mám čtyři předměty, z nich vždycky dva a dva mají mít spojenou zkoušku. To znamená, že za první semestr budu mít dvě zkoušky. Tak to bude asi mazec.

Týmy
Pak nás rozdělili do týmů, ve kterých budeme celej první semestr, a měli jsme si vymyslet jméno. Z našeho týmu jsme se sešly jenom dvě, takže proces byl rychlej. Jmenujeme se Diverse Insights, zkráceně DivIns. Pak nám představili dvě firmy - Bombardier (vyrábí vlaky, letadla a koleje) a InnoVentum (vyrábí mini větrné elektrárny pro domácí použití - např. místo solárních panelů na střechu domu, větrnou elektrárnu na zahradu). Každá z těchto firem je v naprosto jiné situaci - Bombardier je obří firma, která chce pro účely rozvojových zemí, kde vidí největší potenciál pro růst trhu s dopravou, změnit svůj business model, aby to tam fungovalo, a  Innoventum chce konečně po dvou letech výzkumu a vývoje začít prodávat elektrárny. Na těchto dvou případech budeme pracovat celý semestr a během intra jsme dělali první celotřídní skupinový brainstorming za účasti Chief Innovation Officer z Bombardier a  dvou zástupkyň InnoVentum.
A bylo to docela zajímavý. Spousta nápadu, se kterýma jsme přišli, byly podle mě hodně zajímavý. Tak to vypadá, že mí spolužáci budou aji docela chytří :).

Svačinová pauza
K večeru jsme měli svačinovou pauzu. Zajímavá svačina to byla v tom, že nám servírovali mrkev, rajčata, papriku a syrový žampiony a k nim spoustu různých dipů a k tomu brambůrky, oříšky a různý slaný křupky. Zvláštní zdravě nedravá kombinace, ale bylo do dobrý. Pocit nasycení ale úplně nepřišel. No a k tomu jsme měli flašky coly a carlsberga. Dávala jsem si kolu :)

Skončili jsme asi v 21:00. Někteří šli ještě na pivo, ale neměla jsem na to po celé noci moc energii a navíc jsem Peťu nechtěla nechat samotnýho v hostelu a pak to jít pěšky sama.

Staří studenti, taky studenti
Druhej den ráno jsme začínali v 9:30, ale už od devítí byla nachystaná snídaně, takže jsem se snažila přijít co nejdřív :). To se podařilo, takže jsem měla asi 30 minut na to pít džus a kafe, jíst čerstvé pečivo s máslem a sýrem a croissanty a ovoce. Mňam. Mezitím jsem se bavila s nějakýma dalšíma holkama. Pak tam přišel takovej chlápek, nevypadal až tak staře, ale říkal, že se nevyspal, protože je s dcerou doma sám a ona ho celou noc budila. Pak tam máme taky paní, co vypadá tak na 40. Drsný. Celkově, tak jak bych v ČR byla na magisterským oboru zřejmě široko daleko nejstarší, tak tady jsem tak průměr. Spoustu lidí odstudovalo bakaláře a pak třeba dva roky pracovali nebo cestovali nebo dělali něco jinýho. Takže to se mi tu dost líbí :)

Jínak jsme druhej den ještě pokračovali v těch případovkách od firem a pak nám vysvětlovali, jak to funguje se studentskýma kartičkama, knihovnou, počítačema atd.

Celkovej dojem super :) Hlavně jak se o nás pěkně starají, lidi vypadaj rozumně a tak celkově. Tak už se těším na první hodinu příští pátek! :)

2 komentáře: