čtvrtek 30. června 2011

Týden v Dánsku: je v Dánsku draho nebo levno?

Tak už jsme v Dánsku týden... resp. skoro týden, týden to bude zítra v 6:30. Takže trocha shrnování je asi na místě.
100 % z těch, co hlasovalo, hlasovalo pro to, že je v Dánsku draho. A jak to teda je? No je tu dráž než u nás, překvapivě... ale draho? Záleží na stylu života, který chcete vést.
*note: na Peťovým prohlížeči hlasování říká, že "jen" 94 % hlasovalo pro to, že v Dánsku je draho. Můj říká 100 %... takže pokud vám to ukazuje jiný číslo, problém je na Blogger straně :)

Jídlo
Minulý týden jsme utratili za jídlo cca 20 DKK denně za jednu osobu, k tomu asi 10 DKK denně za extra jídlo (pivo na večer, pizza ve škole, kafe ve škole atd.) Celkem tedy cca. 67 Kč. K tomu nějakých 33 Kč za extra věci. Takže celkem 100 Kč za jídlo za den za člověka. To je 3x míň, než jsme čekali, když jsme sem jeli. A upřímně je to míň, než jsem utratila za jídlo v ČR.
Je ale pravda, že zatím se nejednalo o kulinářské zážitky. Především jsme se zatím neodvážili si koupit maso a udělat si něco s masem. To nám asi jídlo trochu prodraží. Zároveň pokud začneme chodit víc do školy, pracovat, tak se zřejmě sem tam budeme muset uchýlit k sendviči ve školní jídelně za 35 DKK.

Kosmetika
Extra moc tady nestojí ani kosmetika. Nevzala jsem si s sebou tělové mléko, takže jsem ho kupovala tu. A L'Oréal, 200g mě stálo 20 DKK, tedy celkem 67 Kč. To je podle mě dobrá cena. 

Ubytování
Tím se ale dostáváme k méně příjemným věcem. Hooodně drahý je tu ubytování, za jeden pokoj 12 m2 platíme 4000 DKK za měsíc (jsme tu dva). A celkem je potřeba počítat s tím, že 2500 DKK v Kodani je limit za jeden pokoj a jednoho člověka, a to ještě se štěstím.

Knížky
Další pálka jsou knížky. Za učebnice dánštiny jsme zaplatili 600 DKK. Povinná četba k jednomu kursu se pohybuje někde mezi 200 a 500 DKK. Takže to není úplně ekonomické. Jenže je potřeba nezapomenout, že takový normální dánský vysokoškolák dostává od státu měsíčně 5500 DKK jen tak. Takže z toho se vysoké náklady na knížky dají tak nějak pokrýt. 

Doprava
No a potom doprava - 10 jízd 140 DKK ve dvou pásmech. Měsíční dvou pásmová stojí 320 DKK. Nemají studentský ceny, ale opět mají onen příspěvek od státu. Jenže všichni tu jezdí stejně (nebo možná spíš právě proto) na kole - kolo přitom stojí ojeté kolem 1000 DKK, nové od 3000 DKK. 

Příjmy
Asi by to tu teď chtělo napsat, jaký mají Dánové příjem a tedy jak moc se jim tu dobře žije. Jenže, vzhledem k sociálnímu státu je docela těžké zjistit, jaké mají příspěvky, kdo platí jaký daně atd. No a to já nevím. Zatím. Takže jediné, co sem můžu napsat, že průměrná mzda je v Dánsku cca 22 000 DKK měsíčně, zdanění je cca 50 %, takže vlastně čistý příjem je cca 11 000 DKK. Jenže jako každá průměrná mzda má tento koncept svoje mouchy. Takže to, jak dobře se tu Dánům žije, jak dobře se tu žije průměrným rodinám atd., to zatím těžko říct. Snad jen jedna poznámka, Dánové tuhle mzdu mají za 37 hodin práce týdně.

středa 29. června 2011

Den na dánském sluníčku

Poslední skoro týden jsem se snažili pochopit, co to znamená "indoor culture". Všichni nám tu totiž říkají, že tak žijí praví Dánové. Že jim vlastně ani tak nejde o to, co je venku, protože stejně, kvůli zimě, větru a dešti ven moc nechodí. A tak jsme se snažili adaptovat a žili jsme poslední dny uvnitř budov a pobyt venku limitovali na přecházení mezi budovami školy a bytem.
Vzhledem k tomu, že už bylo ale třetí den hezky, rozhodli jsme se, že půjdeme ven. A to hned dvakrát.


Kodaňské dvorky
Dopoledne jsme se šli učit na dvorek. Ale když se řekne dvorek, je potřeba si představit prostor asi 100 x 20 metrů uvnitř bloku budov, s upravenou trávou, houpací sítí, grilem, cestičkou, kde se děti můžou projíždět na kole, věšáky na prádlo a tak. Vydrželi jsme tam tak hodinku a půl, než nám bylo moc teplo a šli jsme si raději uvařit oběd. 

U nástupního mola
Odpoledne po škole jsme pak jeli na projížďku na loďce po kanálech v Kodani, která byla zorganizovaná v rámci Social programme package místními studenty. Podařil se jim vtipný kousek, a to organizace dvou ze tří plaveb v době, kdy má polovina lidí hodinu. Takže se nás na třetí plavbě sešlo asi tak milión. Jako správní Češi jsme si pěkně spočítali, kde se asi bude nastupovat na loď (tj. celkem správně si řekli, že asi jediný molo, který je na našem břehu, bude sloužit k nalodění se). Báli jsme se totiž, že když se nakonec někdo na loď nevejde, tak bude mít prostě smůlu. Zajímavý bylo, že snad všichni ostatní studenti poslušně jako ovce odcházeli dál a dál od nástupního mola, aby se tam vměstnali noví přicházející. A pak se ještě svěřili svým kamarádům, že si mysleli, že čím víc dopředu půjdou, tím dřív půjdou na loď. Zajímalo by mě, kde asi tak chtěli nastupovat.


Naše obava, že se na loď dostane jen určitý počet lidí, se nakonec nepotvrdila, a organizátoři Social programme package prostě pro zbytek objednali další loď. Jedinou nevýhodou pro ně bylo, že ten, kdo se nedostal na loď první, musel čekat hodinu, až my si pěkně všechno prohlídneme. Nehledě na to, že čím později se jede, tím je slunko níž a tím hůř se fotí proti vodě.

Projížďka po kanálech kodaňských
Takže až na to, že jsme se na lodi tak lehce mačkali, to bylo docela fajn. Viděli jsme spoustu Dánů (a možná i nedánů), jak si užívali sluníčka na břehu kanálů, s pivem nebo vínem v ruce. Docela pohodička. A viděli jsme taky spoustu těch, kteří si na svých lodích grilovali, četli nebo jinak užívali pohodu letního večera. A tak nás celkem zajímá, jak to tu mají Dánové s prací... kdy končí? Kdy začínají? A jak moc musí pracovat, aby si mohli dovolat večerní grilování na lodi nebo na dvorku?

 


Kromě vhledu do života Dánů a trochu toho sluníčka na lodi je projížďka po kanálech v Kodani, co do památek a výhledu, slabším odvarem třeba takové projížďky po Seině. I tak, Dánsko má ale svoji indoor culture, takže je celkem pochopitelné, že pohled na budovy z venku nebude tak spektakulární jako v Paříží, kde si zkrátka na externí vzhled potrpí odjakživa.

Plechovky a pivo
Zajímavý pohled byl ovšem i na naše spolužáky z letní školy. Snad 90 % z nich samozřejmě s sebou mělo plechovku, dvě, tři až šest Carlsbergů, takže si na sluníčku užívali. Když jsme ale loď opouštěli, trochu nás zamrzelo, že s sebou nemáme nějakou velkou igelitku. Snad polovina z nich totiž plechovku od piva vyhodila do koše na lodi. A ne, nejde nám o to, že bychom si dělali sbírku plechovek, ale o to, že v Dánsku je záloha nejen na skleněné lahve, ale aji na plechovky (a možná i 1,5 l PET lahve) - za jednu plechovku je to 1 DKK záloha, kdybysme je všechny posbírali, mohli jsme mít alespoň 10-15 DKK k dobru na dnešek. No ale že nejsme Češi, tak jsme je tam nechali. Jen bych chtěla být v situaci, že mě 1 DKK za vyhozenou plechovku od piva, kterou jsem líná donést zpět do obchodu, nevytrhne.


Celá projížďka a popíjení Dánů, spolužáků, ale vlastně i to, že má Peťa dneska svátek, nás nakonec inspirovalo k tomu, že jsme si koupili na domů ve Fotexu jednu flašku Tuborgu Lime a tři nějaký místní levný piva. Utratili jsme za to 30 DKK, ale aspoň jsme si na chvílí nepřipadali jako socky :).
No a výsledek dnešního dne? Asi jsem se trošku spálila. Takže mám radost, že v Dánsku taky může být teploučko a ne jenom hnusný studený vítr.

Víc fotek z plavby zde:


úterý 28. června 2011

První hodina dánštiny

První hodina dánštiny, no co k tomu říct... asi nejlépe začít od začátku.

Na první hodinu musíme přijít samozřejmě připravení, takže jsme si šli koupit učebnici dánštiny, ať si máme do čeho psát poznámky. Učebnice jsou vlastně potřeba dvě - cvičebnice a gramatika. Takže jsme si je koupili. Cena za jednu kolem 300 DKK, ano ano, celkem tedy za učebnice dánštiny 600 DKK (nebudu to tu přepočítávat, protože při pomyšlení na to, kolik to stojí v CZK, na mě jsou stále mrákoty). A jen pro ujasnění, nejde o žádný barevný Headway na křídovém papíře, ale o černobílou učebnici o 25 lekcích, každá na cca 3 stránky + nějaký ty přílohy, na recyklovaném papíře. 

Byli jsme tedy náležitě připravení. Učí nás nějaká Maria a byla trošku v šoku z toho, že nás ve třídě je snad třicet. To se mi upřímně taky moc nelíbí, obzvlášť to, že někteří tam byli jen tak, bez zápisu, což samozřejmě snižuje kvalitu výuky pro nás a pro ně je to vlastně kurz zadarmo. Přitom cena jednoho toho kurzu je 1750 DKK! Takže doufám, že tam příště tihle náhodní hosté nebudou.

Máme ve třídě asi polovinu Němců, hodně Amíků, dva Finy a nás :) Pro ně to asi nebude moc těžký - přece jen má dánština blízko k němčině i angličtině. Co asi bude oříšek pro nás pro všechny je výslovnost. Nevím, jak to Dánové dělají, ale ZÁSADNĚ nečtou věci tak, jak byste očekávali, že je budou číst. Takže asi nebude problém s gramatikou nebo slovíčkama, ale prostě s tím to poznat, když už to nějakej Dán řekne, a taky mu odpovědět tak, aby on poznal, co že to vlastně říkáme. 

Takže jsme se v dnešní hodině začali seznamovat a představovat. Celkem to šlo, upřímně ale 120 minut po té hodině a už si toho moc nepamatuju. Prošli jsme dvě lekce, ve čtvrtek projdeme další dvě - to je tak odhadem 4 A5 slovíček + nějaká ta gramatika. A vhledem k tomu, že jsme se tak nějak cítili na této hodině ztracení, asi by to taky chtělo projít si lekce 3 a 4. Takže to bude sranda!

Co se mi ale líbí je fakt, že Dánové v zásadě používají jenom tykání (takže nejen že to je jednodušší, ale taky neformálnější) a zároveň věta "jak se máš?" není jenom formalita a když jim řeknete "blbě", tak se na vás nebudou koukat jak na idiota (což by byl pochopitelně případ např. v USA, kde se prostě větou "jak se máš?" zdraví. A taky se navzájem ptají, jak se mají, až když se fakt znají. Takže jsou mi Dánové zase o něco sympatičtější! :)

pondělí 27. června 2011

První den ve škole :)

Dneska jsme oficiálně začali. První den výuky na summer school.

Začínali jsme ve vražedných 8:55... přesto, že jsme šli spát kolem pul dvanácté večer, ráno jsme za boha nemohli vstát. Takže z plánované snídaně - vajíček se slaninou, nebylo nic. Takže jsme do ruky vzali bebe sušenky z domu a šli.

To se nám lehce vymstilo, protože jsme pochopitelně kolem 12 měli hlad, a tak jsme zašli do místní školní jídelny a dali si tam nějakou takovou jakože pizzu za 16 DKK... zdaleka nejdražší naše jídlo tady...a zdaleka ne tak výživné, jako oblíbené těstoviny.

Moje první hodina se jmenovala Organizational Behaviour A, kterou učí profesorka z Maďarska. Na to, že se jednalo o přednášku, mě hodina docela příjemně překvapila. Nicméně, nic to nezměnilo na faktu, že protože tuhle hodinu nepotřebuju k přijetí na Master na CBS, tak jsem požádala o její změnu na Danish for Beginners. Přece jen dánština by se mi mohla během Mastera hodit víc.

Dobrý ale bylo, že jsem si v přestávce v té hodině zašla na kafe a zjistila, že ve škole stojí kelímek asi 9 DKK. To se na to, že je to ve škole, docela dá.

Druhou hodinu jsem měla od 14:25 v tak trochu schované místnosti. Asi polovina lidí přišla pozdě, protože vchod, který byl udán jako ten, kterým jít, nebyl ten pravý. Kurz se jmenuje Innovative thinking for business a učí to profesorka z New York University. A bylo to fakt dobrý. Je nás tam sice cca 50, ale přesto byla hodina zajímavá.
Na procvičení jsme byli ve skupince a byla to sranda. Měli jsme si vyjmenovat pět základních vlastností dobré restaurace. No a pak jsme vzali druhou z nich, v našem případě "čistota" a měli udělat koncept restaurace postavený na přesném opaku - tedy "špína", navíc koncept, který by fungoval a lidi tam chodili. No a tak jsme vymysleli "Kill and Grill" koncept - přijdete, na zahrádce si posbíráte zeleninu a koření, ze kterého se má vařit, pak si vyberete kolem pobíhající kuře, které si zabijete a uvaříte na ohni. Samozřejmě, pro každou fázi je k dispozici asistent. A na tohle jsme přišli během asi 15 minut cvičení na hodině. Tak mi připadá, že by to mohlo bejt opravdu užitečný.

Chtěla jsem si hned jít koupit knížku, ale to víte, v 17:00 už knihkupectví ve škole nebylo otevřený, tak zítra. Aspoň si koupím hned tu knížku na dánštinu.

neděle 26. června 2011

Fotky: Frederiksberg Have

Máme to kousek, je tam pěkně, tak jsme se šli dneska projít do Frederiksberg Have. Překvapení dne bylo několik:

1) Nefoukalo! Takže přestože bylo pod mrakem, tak bylo nejtepleji za celé tři dny, co jsme tady - 21 °C - ale jak říkám, hlavně bez studenýho větru!

2) Našli jsme strom ověšený dětskýma dudlíkama. Podle toho, co jsem našla přes google se děti ve třech letech, kdy jsou v Dánsku dost staré, aby se přesunuly z jeslí do školky, musí taky vzdát svého dudlíku. A protože je to pro ně ne zrovna jednoduché, napíšou nějaký vzkaz a připnou ho na strom k ostatním dudlíkům. Jeden takový strom je i ve Frederiksberg Have (parku).

3) Dánové trávili dnešek piknikováním. V parku jich bylo spoustu a spoustu - a nejen dvojic nebo rodičů s dětmi, ale celých skupinek. Řekněme, že pospolu seděly třeba tři, čtyři rodiny, a to včetně dětí a prarodičů - děti si kopaly s balónem, tatínci pili pivo a všichni si povídali a užívali si pěkného letního dne. Zajímavé je, že kolem každého takového seskupení dek měli Dánové napíchané dánské vlajky... a to dneska není žádný svátek... asi jich jim jen hodně zbylo... nebo nevím :)

Fotky z Frederiksberg Have v následující prezentaci:

pátek 24. června 2011

Den první, příjezd a ubytování

Přijeli jsme dneska v 6:25. Asi o pět minut dřív, než jsme podle plánu cesty měli. Jediný zádrhel po cestě na byt bylo to, že nefungoval automat na jízdenky, takže jsme se prošli víc, než jsme museli. Naštěstí jsme neměli moc zavazadel, dva kufry, dva velký batohy, dva malý batohy, foťák a moji kabelku. Tak kdo by se s tím rád neprošel?
V 7:15 už jsme byli u Nicolaje a pomalu přeměřovali, kam že se nám v tom pokoji vejdou všechny věci. Nakonec se vešly, takže máme úspěšně vybaleno. Nevím proč, ale Peťovi se nelíbilo, že jsem si s sebou vzala moje tři plechové krabice z Paříže. Hlavně, že on má s sebou rukavice a čepici...
No a pak jsme šli spát.

První průzkum
Vzbudili jsme se ve dvě a vydali se na průzkum - zajímaly nás především ceny oblečení v HMku (ceny jak čeho, cca o 10-20 % víc než v ČR) taky jsem si potřebovala koupit zrcátko na stůl... To se nám sehnat ale nepodařilo. K našemu překvapení bylo totiž takto v 15:00 ve všech obchodech a všude hodně lidí - jako by už šli z práce. Přitom v 7:30 zely ulice prázdnotou. Holt si asi Dánové stihli vydělat zatímco my Češi jsme v klidu spali. Jak je to s tou produktivitou práce? :)
Trochu nepříjemně tady fouká, svítí sice slunko, ale vítr je studený severský. Asi si holt budu muset koupit nějakou slušivou bundičku. No jo, je to smůla muset hned nakupovat oblečení...
Po cestě jsme potkali asi pět náklaďáků plných mladých lidí s námořnickýma čepicema na hlavách, náklaďák ověšenej balónkama, pískali, vřískali... podle jedné CPH fan page se jedná o ty, co končí školu letos v létě. Tak to se nás ještě netýká... budou tu prý celý víkend... tak si je třeba vyfotím i osobně.¨

Nákup jídla
Nakonec jsme si koupili jídlo a šli domů. Kdo říkal, že Dánsko je drahý, tak měl pravdu jen z části. Balík těstovin 500 g za 4 DKK, slanina 200 g za 8,5 DKK, kečup 1kg 10,5 DKK, broskve 1 kg 10 DKK, mlíko 1 litr - 5,5 DKK a z trochu dražších věcí - mozarella 250 g 15 DKK a nějaký müsli na snídani 14 DKK. Takže jsme se nakonec najedli těstovin s kečupem a slaninou za 30 Kč pro oba dva. To se dá... Jedinej problém tu asi budu mít se svojí závislostí na količce - 2l Coca Coly stojí 27 DKK (takže asi tak 100 Kč)... to se moc nedá. Přemýšlíme, že ji budeme importovat z ČR. Je to první business idea, která nás tu napadla... tak uvidíme.