středa 29. června 2011

Den na dánském sluníčku

Poslední skoro týden jsem se snažili pochopit, co to znamená "indoor culture". Všichni nám tu totiž říkají, že tak žijí praví Dánové. Že jim vlastně ani tak nejde o to, co je venku, protože stejně, kvůli zimě, větru a dešti ven moc nechodí. A tak jsme se snažili adaptovat a žili jsme poslední dny uvnitř budov a pobyt venku limitovali na přecházení mezi budovami školy a bytem.
Vzhledem k tomu, že už bylo ale třetí den hezky, rozhodli jsme se, že půjdeme ven. A to hned dvakrát.


Kodaňské dvorky
Dopoledne jsme se šli učit na dvorek. Ale když se řekne dvorek, je potřeba si představit prostor asi 100 x 20 metrů uvnitř bloku budov, s upravenou trávou, houpací sítí, grilem, cestičkou, kde se děti můžou projíždět na kole, věšáky na prádlo a tak. Vydrželi jsme tam tak hodinku a půl, než nám bylo moc teplo a šli jsme si raději uvařit oběd. 

U nástupního mola
Odpoledne po škole jsme pak jeli na projížďku na loďce po kanálech v Kodani, která byla zorganizovaná v rámci Social programme package místními studenty. Podařil se jim vtipný kousek, a to organizace dvou ze tří plaveb v době, kdy má polovina lidí hodinu. Takže se nás na třetí plavbě sešlo asi tak milión. Jako správní Češi jsme si pěkně spočítali, kde se asi bude nastupovat na loď (tj. celkem správně si řekli, že asi jediný molo, který je na našem břehu, bude sloužit k nalodění se). Báli jsme se totiž, že když se nakonec někdo na loď nevejde, tak bude mít prostě smůlu. Zajímavý bylo, že snad všichni ostatní studenti poslušně jako ovce odcházeli dál a dál od nástupního mola, aby se tam vměstnali noví přicházející. A pak se ještě svěřili svým kamarádům, že si mysleli, že čím víc dopředu půjdou, tím dřív půjdou na loď. Zajímalo by mě, kde asi tak chtěli nastupovat.


Naše obava, že se na loď dostane jen určitý počet lidí, se nakonec nepotvrdila, a organizátoři Social programme package prostě pro zbytek objednali další loď. Jedinou nevýhodou pro ně bylo, že ten, kdo se nedostal na loď první, musel čekat hodinu, až my si pěkně všechno prohlídneme. Nehledě na to, že čím později se jede, tím je slunko níž a tím hůř se fotí proti vodě.

Projížďka po kanálech kodaňských
Takže až na to, že jsme se na lodi tak lehce mačkali, to bylo docela fajn. Viděli jsme spoustu Dánů (a možná i nedánů), jak si užívali sluníčka na břehu kanálů, s pivem nebo vínem v ruce. Docela pohodička. A viděli jsme taky spoustu těch, kteří si na svých lodích grilovali, četli nebo jinak užívali pohodu letního večera. A tak nás celkem zajímá, jak to tu mají Dánové s prací... kdy končí? Kdy začínají? A jak moc musí pracovat, aby si mohli dovolat večerní grilování na lodi nebo na dvorku?

 


Kromě vhledu do života Dánů a trochu toho sluníčka na lodi je projížďka po kanálech v Kodani, co do památek a výhledu, slabším odvarem třeba takové projížďky po Seině. I tak, Dánsko má ale svoji indoor culture, takže je celkem pochopitelné, že pohled na budovy z venku nebude tak spektakulární jako v Paříží, kde si zkrátka na externí vzhled potrpí odjakživa.

Plechovky a pivo
Zajímavý pohled byl ovšem i na naše spolužáky z letní školy. Snad 90 % z nich samozřejmě s sebou mělo plechovku, dvě, tři až šest Carlsbergů, takže si na sluníčku užívali. Když jsme ale loď opouštěli, trochu nás zamrzelo, že s sebou nemáme nějakou velkou igelitku. Snad polovina z nich totiž plechovku od piva vyhodila do koše na lodi. A ne, nejde nám o to, že bychom si dělali sbírku plechovek, ale o to, že v Dánsku je záloha nejen na skleněné lahve, ale aji na plechovky (a možná i 1,5 l PET lahve) - za jednu plechovku je to 1 DKK záloha, kdybysme je všechny posbírali, mohli jsme mít alespoň 10-15 DKK k dobru na dnešek. No ale že nejsme Češi, tak jsme je tam nechali. Jen bych chtěla být v situaci, že mě 1 DKK za vyhozenou plechovku od piva, kterou jsem líná donést zpět do obchodu, nevytrhne.


Celá projížďka a popíjení Dánů, spolužáků, ale vlastně i to, že má Peťa dneska svátek, nás nakonec inspirovalo k tomu, že jsme si koupili na domů ve Fotexu jednu flašku Tuborgu Lime a tři nějaký místní levný piva. Utratili jsme za to 30 DKK, ale aspoň jsme si na chvílí nepřipadali jako socky :).
No a výsledek dnešního dne? Asi jsem se trošku spálila. Takže mám radost, že v Dánsku taky může být teploučko a ne jenom hnusný studený vítr.

Víc fotek z plavby zde:


Žádné komentáře:

Okomentovat