pondělí 13. února 2012

Kodaň: 8. nejinteligentnější město na světě

Je to pěkné, bydlet ve městě/zemi, která se pravidelně umísťuje na popředí různých pozitivních žebříčků (ano, třeba v takové korupci Dánové docela plavou, ale za tím můžeme jezdit do Prahy a chlubit se svým českým původem, takže se to pěkně doplňuje).
Tentokrát se Kodaň umístila (až) na osmém místě v žebříčku nejinteligentnějších měst na světě. Co to znamená? 
Boyd Cohen porovnával města podle toho, jak využívají informační technologie k tomu, aby zpříjemnili život na svém území. Ať už se jedná o efektivnější využití zdrojů a místní zprávu, čímž zlepšují kvalitu života ve městě a jeho energetickou efektivnost a snižují uhlovodíkovou stopu, které město po sobě nechává. Do pořadí také promluvil žebříček nejinovativnějších měst, Siemens žebříček ekologických měst a studie o využití e-governance v různých městech. Více informací najdete ve srovnávací tabulce zde.


Deset nejinteligetnějších měst:

  1. Vídeň
  2. Toronto
  3. Paříž
  4. New York
  5. Londýn
  6. Tokio
  7. Berlin
  8. Kodaň
  9. Hongkong
  10. Barcelona
Co konkrétně vyneslo Kodaň na osmou příčku? 
Letos byla zvolená nejekologičtějším městem v Evropě společností Siemens. Kromě toho Kodaň usiluje o dosažení nulové uhlíkové stopy do roku 2025. 40 % obyvatel Kodaně do práce dojíží pravidelně na kole (ano, i teď v zimě). A starosta Kodaně Frank Jensen nedávno prohlásil, že města mají potenciál být motory růstu ekonomiky, pokud začnou investovat do inovací a čisté energie. 


Žádné komentáře:

Okomentovat