neděle 12. února 2012

Jak naštvat Dány... pro Čechy žádná brnkačka

Šest důvodů jak vytočit Dána. To je název článku zřejmě americké autorky, Emily Hanssen Arent. Možná je to tu pro ni těžší, než se může na první pohled zdát. A možná máme my Češi k Dánům blíž, než si myslíme. Nicméně, každému se může hodit na svých cestách naštvat Dána, takže si to tu probereme. První čtyři způsoby, co našla Emily, a pak přidám i já své tipy.

1) Zeptejte se jich, jak se mají.
Pro Čecha to má ale nevýhodu. Nesmíte se jich ptát, protože vás to zajímá, ale místo pozdravu. Jako správný Američan. Pokud vás skutečně zajímá, jak se takový Dán má, a budete ho napjatě poslouchat, tak ho určitě nevytočíte. Spíš naopak. Můžete ale podobnou taktiku použít na Američany a na pozdrav "How do you do?" jim začít vyprávět, jaké trápení vás potkalo za poslední týden.

2) Mluvte na ně dánsky.
Tak nevím. Podle mých zkušeností je to ani tak nenaštve, jelikož nepochopí, že to, co se jim snažíte říct, má být dánsky,  Hranice mezi przněním dánštiny za účelem naštvání Dána a vydáváním zcela nesrozumitelných zvuků je dle mého názoru pro průměrného ne-Dána velmi vzdálená.
Ostatně Emily podotýká, že je celkem možné, že ani Dánové si navzájem nerozumí. Takže to je pak těžko naštvete, že? Video, ve kterém o tom detailněji pojednává norská televize naleznete zde:

3) Nesignalizujte na kole.
Dánové totiž mají dvojí metr. Zřejmě jsou na sebe nějak propojení, takže Dán u druhého Dána, který nic neukazuje, zřejmě vycítí, že chce zastavit. Nedejbože to udělejte jako cizinec, a jste v kaši. To má Emily pravdu. Kolikrát se mi stalo, že přede mnou někdo zastavil málem na místě, aniž by cokoliv udělal. A jednou jsem na zvednutí ruky zapomněla já a ...No ale je potřeba to pochopit. Protože jak píše Emily:
Dánové pracují 37 hodin týdně a mají zdravotní péči a péči o děti v podstatě zadarmo. Minimální mzda je kolem 400 Kč na hodinu a vzdělávání jejich dětí nejen, že je zadarmo, ale každý vysokoškolák dostává od státu 15 000 Kč měsíčně. Takže to, že jste jim neukázali, že zastavujete, je zřejmě to nejhorší, co se jim stalo za posledních několik let.

4) Běžte ven v teplákách
Češi se nemají čeho bát. Naopak mám pocit, že se má oděvní kultura v Dánsku pomalu ubírá teplákovým směrem. Tak například celou zimu jsem na VŠE viděla holky v podpatcích, i když bylo venku půl metru sněhu nebo led. To se tady nemůže stát. Nehledě na to, že využití pro mé černé koktejlky, kostýmek nebo aspoň košili jsem tu nenašla za celého půl roku.
Takže možná, čím spíš zmatete Dána, bude, když si třeba na pohovor do práce vezmete oblek. Nebo do školy na zkoušku kostýmek.

Máme to tedy jako Češi těžké. Dána se nám jen tak naštvat nepodaří. Pokud ho ale budete chtít skutečně uvést do vzrušeného stavu, pak doporučuju následující možnosti, první tři vyzkoušené, čtvrtá zatím ne:

  1. Řekněte mu, že vám nějaká velká dánská společnosti, třeba Carlsberg, Novonordisk nebo Maersk, nabídli práci načerno. Buďte ale připravení vytrhnout jim telefon z ruky, až to budou chtít zavolat svému známemu novináři.
  2. Zaveďte téma na politiku, popište jim trochu situaci u nás a pak  vyjádřete přesvědčení, že dánští politici jsou stejná verbež, protože politici jsou všichni stejní.
  3. Zadívejte se na jejich sadu iPad+Mac+iPhone a řekněte jim, že vaše HTC v kombinaci s HP, Asusem nebo Toshibou jsou zkrátka lepši, a že kult kolem Apple nechápete.
  4. Prohlašte, že lidi ve východní Evropě se chovají ekologičtěji, protože produkují méně odpadu.

1 komentář:

  1. Tohle se mi hodně líbí - vtipné :)
    A k tomu bodu 4 - to je pravda! Tady v Norsku musíš mít extra modré nebo zelené !plastové! pytle, abys vytřídila plast či bio odpad - tzn. další produkce plastu

    OdpovědětVymazat