pátek 30. září 2011

První týden v práci

Takže zatím je to pěkná pozice jako v call centru - volám na francouzský firmy a chci po nich povolení o tom jim zaslat informace o našich produktech. No a po týdnu jim mám zavolat a zeptat se jich, co si o našem produktu myslí. Narozdíl od call centra ale nemám moc přesně danej scénář a firem je poněkud míň. Takže menší stres.
Čekala jsem, že budu mít čas se trochu aklimatizovat na anglickejch firmách, ale hned první den se šlo na francouzský. Takže po dvou letech, kdy jsem francouzštinu ani neviděla, to byla docela sranda. Konečně mám ale zase důvod a motivaci procvičovat si francouzštinu, a že to bylo potřeba.
Na druhou stranu je fajn, že zatím to vypadá, že budu pracovat tak 10 hodin týdně, takže mi zbude dost času ještě na jiný aktivity :) A to je fajn, protože na CBS se toho dá dělat spousta a bylo by škoda o to přijít.
No a navíc, ta firma (Innovative Europe) je dceřiná společnost americké firmy, která vyrábí a prodává ramena k LCD monitorům a to nejnovější vyhrálo nějakou design cenu (http://www.evolcdarm.com/) - takže předpokládám, že stáž v mateřské firmě v Americe by mohla být uznána za kredity ve třetím semestru, nebo aspoň sloužit jako podklad pro diplomku :) A to by byla dobrá záminka jet se podívat do USA :)

Kancelář
  • mám vlastní stůl, jehož výška se dá nastavit pomocí dálkovýho ovládání
  • mám k tomu dost pohodlnou židli
  • pracujeme s Mac počítačema, a upřímně, pro všechny, kteří váhají - nevidím rozdíl mezi Mac a PC... dá se na tom brouzdat po internetu, číst emaily a psát dokumenty...a na obojím funguje iTunes ;) ...takže Mac nebo PC? Je to jedno!
Jídlo
Máme v budově kantýnu, kde jsou obědy na účet zaměstnavatele. Takže to je fajn, no ne? :) Dá se tam totiž díky tomu dost levně (zadarmo) a dost dobře najíst... od sendvičů, přes saláty až po brambory s masem :) Huráááá :)

čtvrtek 29. září 2011

AIESEC conference po dánsku

Protože nám to aiesekaření trochu chybělo, tak jsem předminulý pátek zašla na AIESEC office tady na CBS a ptala se jich, s čím bysme jim mohli pomoct. No a světe div se, něco se našlo :) Takže jsme jeli jako OC na dánskou lokální konferencí pro nováčky (jmenuje se SEEDIUS).

Cesta na konferenci
Na konferenci jel každej samostnaně, my jako OC jsme tam měli být v pátek v 20:30. Takže jsme si našli spoj, koupili lístek a jeli jsme. Konfera se konala v prostorách střední školy, kterou jsme ne úplně v pohodě, ale našli. Jenže pak nastala horší část - dostat se dovnitř, do školy, která byla zavřená a zakódovaná.
  • Nejdřív jsme se ptali odcházejících učitelek, jestli tam potkaly nějaký vysokoškoláky chystající konferenci. Nepotkaly.
  • Pak jsme ve svým telefonu našla email od Caspera (president AIESEC CBS), tak jsme mu volali. Jenže na druhé straně to zvedl někdo, kdo neuměl ani slovo anglicky, a tak se jenom ptal: Kan du tale dansk? (mluvíte dánsky?) a po mjí odpovědi Jeg kan tale ikke dansk! (nemluvím dánsky) to prostě položil.
  • Další nadějí byla Hanča - tak voláme Hanče do ČR, aby nám na stránkách AIESEC CBS našla kontakty na EB. Jenže na stránkách byly jenom kontakty na office, kde to nikdo nebral. (překvapení!)
  • No a tak naše poslední záchrana byla to, že se můj telefon synchronizuje s Facebookem, a tak bysme mohli mít číslo na Caspera v mým mobilu. A taky že měli. Jenže telefon tůtal jako když volané číslo neexistuje.
  • Takže jsme se pomalu vydali na cestu zpátky na nádraží a že pojedeme zpátky do Kodaně. Když v tom jsme potkali holku, která vypadala, jako že by mohla jít na AIESEC konferenci. A tak jsme šli s ní zpátky ke škole, a to už tam dole stál Casper a další a otevřeli nám a pustili nás dovnitř. 

Naše role
První co jsme udělali (kromě toho, že se dozvěděli a zase zapomněli jak se všichni jmenujou), tak jsme si s něma dali pěkně pizzu upečenou v troubě. Mňam. No a pak nastal ultra-rychlý premeeting. Tam jsme zjistili, že jsme vlastně nepřijeli pomáhat OC, ale že jsme jediný OC (spolu s jednou holkou, která nám už ráno druhej den lezla na nervy a další holkou, která byla v boardu pobočky AIESEC v Rumunsku). A kromě toho, že role OC není jenom chystat svačiny a uklízet po párty, ale taky chystat obědy a večeře a snídaně. Takže se nám poměrně rychle vytratila vidina klidného víkendu.
Celej premeeting byl tak trošku zvláštní, když to srovnám s českýma konferencema. Chápu, že vzhledem k tomu, že AIESEC není ani pro board všechno, tak je to těžký, ale nad některýma věcma jsme my a Rumunka (Bianca) jen nevěřícně kroutili hlavama, jak jim to může fungovat. Ale funguje, takže vlastně fajn. 

Spaní
Protože se celá konference konala ve škole, spalo se ve třídách na spacících. Není to sice vrchol luxusu, ale nikdo si nestěžoval a on je stejně večer člověk na konfeře tak unavenej, že je to jedno, kde lehne. Aby se tam ale všichni vyspali, museli jsme odnosit asi milión stolů. Zajímavý bylo, že spousta lidí si místo spacáku přivezla peřiny a místo karimatky si přivezli monstrózní nafukovací matrace. Holt jiná doba. No a taky jeli autem, tak se jim to líp nese. 



Jídlo
Jídla bylo na konfeře spoustu. Chystali jsme svačiny a furt bylo co jíst, takže si to všichni pochvalovali. Chystali jsme jako OC taky obědy a večeře, ale měli jsme docela štěstí, protože oběd v dánském podání je sendvič, takže jsme jenom krájeli a krájeli jak blázni rajčata a okruky a salát do sendvičů. Ale lepší, než vařit, že. No a sobotní večeři domluvili externí catering, takže jsme to jenom nachystali, aby si každej mohl vzít, co chtěl, a pak to uklidili. Všichni delegáti přitom seděli jako jedna velká rodina u dvou dlouhatánských stolů, tak to bylo pěkný. 



Nordic Circle
Ve Skandinávii mají tzv. Nordic Circle. A tím začínali párty. Jde o to, že všichni stojí v kruhu, koluje flaška a každej může říct, co má na srdci. Tak to bylo takový pěkný, jak všichni nováčci říkali, jak se jim v AIESEC líbí, a jak jsou všichni usměvaví a ochotní a tak. A vtipná byla jedna holka, která chválila nás, jako OC, a řekla: "Je to úžasný, jak dva lidi, co si to umí dobře zorganizovat, to všechno stíhají"... vtipný to bylo pro to, že jsme tam organizovali oficiálně čtyři, jenže ta jedna holka byla úplně mimo (ta, co nám lezla na nervy), ale Bianca, ta nám docela dost pomáhala... 



Boat Race (ne, bohužel, žádný topálky!)
No a to nejstěžejnější, boat race. Na konferenci o asi 80 lidehch bylo 8 týmů, v každým týmu maximálně čtyři lidi. Pilo se sice ze 4dcl kelímků, ale pilo se jednou rukou a ze stolu, takže to byl pěknej opruz. V kelímcích byly necelý dvě deci piva a nejrychlejší tým vypil jeden kelímek v průměru za cca 6 sekund. Jenže problém je, že ono se to tou jednou rukou nějak extrémně rychle pít nedá, protože to hned teče na zem, když to člověk moc nakloní. A finále se samozřejmě pilo jenom jedno pivo, ne tam a zpátky. Takže to bylo teda DOST hrozný. S náma v týmu byly ještě týmlídři, takže jsme se dostali do semifinále, kde nás nějakej tým porazil.


sobota 17. září 2011

iHNed.cz blog: Dánsku bude vládnout ženské duo

Dánové si ve čtvrtek zvolili první premiérku ve své historii, šéfku místních sociálních demokratů, Helle Thorning-Schmidt. Dánsku tak nyní panuje královna a předsedkyně vlády. A to i přesto, že právě pochyby o tom, jestli dokáže vést tak velkou zemi, jako je Dánsko, stály u kořenů prohry sociálních demokratů před čtyřmi lety. Více v článku na iHNed.cz.

pátek 16. září 2011

Klobása s bramborovým salátem za 700 Kč

Dneska (teda, včera) jsme měli zorganizovaný oběd s naším programem. Oběd v jedné z nejlepších dánských restaurací, Paustian
Měli jsme rybí salát s vajíčkem jako předkrm a jako hlavní chod klobása (doma dělaná) s bramborovým salátem (jenže dánský bramborový salát neobsahuje ani hrášek, ani vajíčko ani nic jiného kromě brambor a majonézy). Nemůžu říct, že by toho bylo málo, nebo že by to bylo špatný, to nééé... jenže jsme za to zaplatili 130 DKK z vlastní kapsy a z nějakýho fondu, kterým disponuje náš program, šlo za osobu další 100 DKK. Takže celkem to stálo 230 DKK (tj. těch 700 Kč)... a to mi za klobásu připadá sakra hodně... Ale nenechte se mást, toto je jenom ilustrační obrázek, měli jsme kovové příbory a keramické talíře...  Jo, a sklenice vína, kterou jsem si pochopitelně jak největší socka nedala, stála 65 DKK. Jenže vtipný bylo, že nakonec po nás chtěli zaplatit i vodu z karaf na stole, takže každý ještě doplácel navíc 10 DKK. Jsem ráda, že jsem té vody vypila aspoň karafu a půl :)
Jenže co chcete od restaurace, kde mají na záchodech odpadkové koše značky VIPP, jejichž 14 litrový koš stojí 2099 DKK (tj. cca 6700 Kč)


středa 14. září 2011

Výlet do Aarhusu

Částečně proto, že jsme neměli, kde bydlet, částečně proto, že nás zajímalo, jak "dánský Brno" vypadá, jeli jsme na víkend 26.-28.8. do Aarhusu. Ubytování jsme měli u jedné kamarádky z "debatních" let a jejího přítele. A starali se o nás královsky :).

Nejdůležitější informace, kterou potřebujete vědět, pokud chcete jet do Aarhusu je, že se nečte! Árhus (jak by dvě áčka po sobě napovídaly), ale Órhus! Pokud tohle víte, můžete už cokoliv :)

Cesta z Kodaně trvá kolem tří hodin, z toho se skoro půlku jede trajektem. Jezdí tam linka Abildskou, která stojí od 140 DKK za jednu cestu (poměrně složitý systém cen, však si to najděte na webu).


První den jsme měli ve znamení barev :) V rámci Aarhus Festuge jsme se šli podívat do nafukovacího barevného bludiště. 

A protože pršelo, naše další cesta vedla do blízkého Arosu, muzea moderního umění. A to má na střeše duhovou chodbu, kterou tam nainstalovali teprve nedávno.



A kromě toho tam taky mají další výstavy založený na lomu světla.



A na barevné mlze.


Večer jsme si dali tradiční dánský Rød Pølse v housce s remuládou (kterou jsme si potom koupili hned první den, co jsme se nastěhovali do bytu), kečupem, hořčicí, okurkou a opraženou cibulkou (kupovanou v obchodě) a pak jsme šli do místní hospody na pivo, který stálo nějak kolem 25 DKK za flašku.



Druhej den jsme na snídani dostali čerstvé pečivo z pekárny, což je v Dánsku luxus, a namazali si ho slaným máslem (jiný tu totiž podle mě nejde sehnat). A to je typický dánská, víkendová rodinná snídaně. Bylo ale docela příjemný nejest po dlouhé době tousťák nebo hyperzdravý chleba, ale normální upečenou housku.
Pak jsme se šli potom projít do Den Gamle By (Staré město), což je něco jako skanzen v Rožnově pod Radhoštěm.




No a večer jsme se pak podívali na místní, značně kamenitou, pláž. Ale samozřejmě to na koupání nebylo :)


Na večeři nám pak uvařili tradiční skandinávský masový koule s omáčkou a bramborama (kodboller med floadsauce, kartofler og tyttebae) , a to byla teprve mňamka.


A víc už jsme toho v Aarhusu neviděli... ale ono tam toho prý moc není... 

Všechny fotky najdete tady:


neděle 11. září 2011

Nákup v IKEA

V pátek jsme byli nakupovat v IKEA. Je to od nás kousek, asi 30 minut MHD. Potíž je, že to je ve čtvrté zóně, takže cesta tam a zpět vyjde na skoro 60 DKK. Takže tam moc často jezdit nebudeme.

Dali jsme si tam na jídlo masový koule (15 koulí za 45 DKK) s bramborem a omáčkou a napůl kousek dortu (9 DKK). A hrozně jsme se přejedli, takže jsme potom večer ani nejedli večeři. 

Potřebovali jsme koupit nějakou poličku na školní věci a stolek k pohovce. A lampičky. A jak to tak při výletech do IKEA bývá, koupili jsme tohle a mnohem víc věcí. Vzorek je na fotce.



Naštěstí je dánská IKEA levnější, než ta česká, takže si můžeme říkat, že ty věci, co jsme nakoupili navíc, byly v podstatě pokrytý cenou, kterou bychom za to, co jsme skutečně potřebovali, zaplatili v ČR :) A tady přehled cen:

  • EXPEDIT knihovna 2x2 tmavá
    • cena v ČR: 799 Kč
    • cena v Dánsku: 179 DKK (= 590 Kč)
  • LACK stolek červený
    • cena v ČR: 299 Kč
    • cena v Dánsku: 79 DKK (260 Kč)
  • Podložka na NTB
    • cena v ČR: 399 Kč
    • cena v Dánsku: 79 DKK (260 Kč)
  • KVART lampa stolní
    • cena v ČR: 299 Kč
    • cena v Dánsku: 79 DKK (260 Kč)
  • Prkýnka
    • cena v ČR: 69 Kč
    • cena v Dánsku: 22 DKK (67 Kč)

neděle 4. září 2011

20 km na kole v riflích, taková normální trasa

V pátek jsem si konečně vyzkoušela pořádně, jak se jezdí po Kodani na kole. Trasu si můžete prohlídnout na mapě a zaznačuje cestu, na které se nachází naše bydlení, místo, kde budu pracovat a škola. Takže v některé dny skutečně normální kolečko na kole.


Asi si koupím tachometr, abych viděla, kolik kilometrů ujedu za rok. :) Když k tomu připočítáte, že bydlíme ve čtvrtém patře bez výtahu, tak hádám, že toho běhání nebude nakonec ani tolik potřeba ;)

Tak nám ta škola začala

V pátek nám začala škola, tak jsme rádi :). Uvidíme, jak dlouho nám to vydrží :D
A jenom pro představu, co to znamená, když vám začne škola na CBS, přikládám seznam toho, co musím přečíst na na příští hodinu ze dvou předmětů, co máme:
  • z knížky Rewritting Entrepreneurship 2 kapitoly - celkem 65 stran
  • z knížky Substance of style 1 kapitolu - 33 stran
  • článek The secret life of us - 4 strany
  • článek Aesthetic Intelligence - 28 stran
  • článek Design Thinking and Innovation at Apple  - 11 stran
  • + článek, který nemám teď u sebe, takže nevím, jak je dlouhej
--> celkem: 142 stran + jeden článek, kterej bude mít podle me 5 - 20 stránek.. tak jdeme na to... 

No a teď si vemte, že každej předmět máme každej týden dvakrát, takže si to znásobte dvěma a dostanete se na počet přečtených stránek za týden...

pátek 2. září 2011

Stěhování, znáte snad něco lepšího? :)

Takže jsme to tam celkově nějak přežili a ve středu hurá do našeho nového domova. Jako vždycky, když se člověk spolehne na autobusy, protože má být někde načas, i tentokrát autobusy zklamaly (to přeháním, ale… ). Na Rejseplanen.dk (něco jako IDOS) jsme si našli, že musíme jet jedním autobusem jedním směrem asi šest zastávek. Tak dojdem na zastávku a čekáme. Když do protisměru projede už druhej autobus, ale naším směrem nic, znervózníme. Ale na zastávce nic napsaný není, tak se snad nic neděje. Pak nám ale kluci, co jdou kolem, říkají něco jako Jeg synes det bus ikke korer (ti, co dánsky umí, pominou všecky chyby, co v té větě jsou, ti, co dánsky neumí, obdivují). A pak už anglicky, že ten autobus nejezdí a že musíme jít zpět dvě zastávky, protože od tam je objížďka. Paní indického původu, co čeká na stejný autobus, ale na druhou stranu, sdílí stejný názor, ale aspoň nám řekne, ať jedem ty dvě zastávky na druhou stranu autobusem. Tak zas čekáme a už je 14:55 a je jasný, že opět díky spolehlivost kodaňských autobusů přijdeme k Sarah pozdě (máme tam být v 15:00). Autobusy celkem plný, přestoupíme teda konečně v 15:10 na správný směr a pochopíme, že to byla další osudová chyba. Na další zastávku nám to totiž trvá cca 20 minut!!!! Vzhledem k tomu, že naše cesta má trvat ještě osum zastávek dalších, tak jdu do mdlob. Ještěže už máme tu smlouvu na ten byt, od které se dá odstoupit s výpovědní lhůtou tři měsíce. Autobus se ale pak nějak rozjede, takže cca 15:50 zvoníme u Sarah.

A to jsme neměli vybraný peníze na nájem, takže jsme vzala všecky tři karty, co s Peťou vlastníme, a šla do bankomatu vybrat 6000 DKK. Asi si dovedete představit, jak se na mě lidi koukali, když jsem tam strkala už třetí kartu a vybírala z každé něco mezi 5 a 10 tisíci korunami českými. Někteří to dokonce vzdali a rozhodli se, že vybírat peníze nepotřebujou. Než čekat, až já budu mít dost. Připomínalo mi to takový ten vtip s Pepíčkem a automatem na bonbóny... přece nebudu odcházet teď, když vyhrávám, ne?

Naštěstí má Sarah i její tatínek celkem pochopení, nehledě na to, že ona se taky nestíhala moc dobalit. Pak následuje povinná instruktáž k použití pračky, koupelny, dveří atd. a v 17:00 už jsme sami doma. Chybí nám ale peřiny a povlečení, takže jdeme nakupovat do Jysku. Koupili jsme si:
  • Peřiny za 100 DKK jedna (teplý, dutý vlákno)
  • Moc cool povlečení za 75 DKK jedno
  • Prostěradlo za 49 DKK jedno
Ty ceny nás celkem příjemně překvapily. Nejde sice o nějak desénové kousky do ložnice se starožitnou komodou, ale když je otočíme růžovou stranou dolů, tak se v nich vyspí i Peťa.No a pak jsme si upekli hranolky, nalily kolu, zapnuli Sám doma na DVD, co nám tu nechala Sarah a asi v jedenáct usnuli.

Hostely, koleje a komfort studentského ubytovávání

Protože jsme měli ubytování až od 31. srpna, ale škola nám začínala intrem už 25. srpna, museli jsme si na ten čas sehnat něco alternativního. A tak přišla řada na hledání hostelů. Vzhledem k tomu, že o lepší databázi nevím, hledali jsme přes www.hostelworld.com. A našli jeden hostel, který byl relativně blízko školy (20 minut pěšky), měl volno, když jsme potřebovali a měl luggage room na zavazadla, která se vzhledem k nepřebernému množství věcí, co jsme s sebou vezli, hodila.

Hostel se jmenuje Sleep in Heaven a je ve čtvrti Norreboro. Z hlavního nádraží (a tím pádem i ze zastávky Eurolines) se tam dá dostat celkem dobře, to nás po ránu potěšilo. První noc jsme trávili ve dvanáctilůžkovém pokoji, což bylo nic moc. Sice byl ten pokoj docela dobře rozdělený, takže na sebe viděli vždycky max. čtyři lidé, ale kovové skříňky, postel u vchodu a dvanáct obyvatel, kteří všichni vstávali a šli spát v naprosto jinou dobu, moc dobrého spánku nezaručilo.

Když si chcete někde nechat kufr v Kodani
Pak nás trochu naštvali, protože nám v místnosti na zavazadla nenechali naše kufry přes víkend, na který jsme jeli do Aarhusu, takže jsme jedny nechaly potají v jejich skříňce na klíč (což je vlastně lepší, než to nechávat volně přístupné) a jedny na hlavním nádraží za 40 DKK na den (takže jsme celkem zaplatili 120 DKK za schování zavazadla).

Všichni studenti spí v hostelu
Když jsme se vrátili z Aarhusu, už jsme spali v šestilůžkovém pokoji (já a samí kluci ;)), a to bylo v pohodě. Vypadalo to, že většina obyvatel toho pokoje ani nebyli tak moc turisti, jako studenti, co neměli, kde bydlet. Povzbudivé, že? Jeden z nich byl dokonce kluk, co s náma chodil na dánštinu během letní školy! No není to náhoda? :) Potkáme se na letní škole a pak spolu spíme nejenom v hostelu, ale dokonce v pokoji. No a ten nám třeba říkal, že má ubytování od 1. září a jenom na měsíc, takže docela chudák. No jo, ale taky začal hledat v tom týdnu, kdy my už jsme ubytování měli sehnaný, tak to je pak těžký. Kromě toho spousta dalších lidí v našem programu a i v Peťovým programu ještě nemá ubytování a bydlí v hostelu nebo u kamarádů. Mazec! Máme fakt štěstí.

Quality vs. Quantity (speciální téma pro AIESECáře, zajímavé ale pro všechny! :)
Zajímavý ale přitom je, že asi mají všichni dost vysoký standardy. Třeba jedna holka v mým programu (i když je to teda Francouzska, ne Dánka) se hrozně rozčilovala nad neschopností a nekompetentností ubytovací kanceláře na CBS, protože ji přiřadili pokoj, který by musela sdílet s jinou, cizí! holkou. Přitom ten pokoj má prý asi 20m2. Takže chápete? Ona byla naštvaná, že má bydlet na 20m2 s jinou holkou. Přála bych jí strávit rok na trojáku na Jižáku. By asi jinak mluvila. No a pak se divíme, že je v Dánsku nedostatek studentského ubytování, když je prostě nepřípustné bydlet na kolejích ve dvou kromě asi celkem deseti pokojů v Kodani. A podle toho, co říkala Týna, tak v Aarhusu renovují koleje a to tak, že kde dříve sprchu sdíleli třeba čtyři lidi, tak teď má každý pokoj vlastní příslušenství, protože přece nebudete používat sprchu a záchod s někým cizím, ne? No a takových pokojů se tam samozřejmě vleze míň. A pak se studenti diví, že bydlí v hostelích.

Sleep in Heaven
Ale zpátky k hostelu. Sprchy celkem čistý (až na nechutnou výjimku toho, že položený na rámu dveří tam byl asi dva dny použitý tampón) – na podlaze žádný vlasy, umyvadla nepříliš poplivaný pastou atd. V postelích nebyly blechy, polštáře a peřiny vypadaly celkem neposkvrněně, přístup všude na kartu, zamykací skříňky na pokojích a podle mě docela pěkná a útulná, velká společenská místnost. Takže až vás neubytujeme, rozhodně doporučuju tam jít ;). Jen nečekejte nějak extra chápavý a přístupný personál (ne, že by byli extra protivní, ale… ) . Ale to se asi dá přežít. Jinak, noc tam přijde tak na 150 DKK za jednoho, + na celej pobyt poplatek 20 DKK za povlečení, když máte spacák a 40 DKK za komplet povlečení. Byli ale tak hodní, že nám povlečení přes víkend schovali do pytlíku, abychom ho nemuseli znovu platit.